Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и премиера

...
Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и премиера
Коментари Харесай

Заев критикува предложения на София, но е оптимист за намиране на решения


Разговорите сред министъра на външните работи Буяр Османи и премиера Бойко Борисов бяха положителни. Но диалозите с министър Екатерина Захариева не толкоз. Направеното от нейна страна предложение нито е добросъседско, нито братско, а още по-малко европейско. Ако това остане по този начин, би трябвало да подготвим македонския народ, че първата междуправителствена конференция, която чакаме да се състои през декември, може да не се организира, съобщи през днешния ден министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев , съобщи БГНЕС.

„ Вярвам, че това не е позиция на премиера Борисов – мой другар и брат. Вярвам, че това не е позицията на българския народ. Ние ще създадем всичко по време на идните дни, с цел да намерим решение ”, сподели още Заев.

“Приемаме общата история като нещо, което е част от нашето минало. Но и македонският народ и районен съд Македония, и българският народ или Република България си имаме своя лична история ”, сподели министър председателят.

Той изрази убеденост, че дружно с премиера Борисов ще намерят решение за проблемите, с цел да може страната да продължи по своя европейски път.

„ Убеден съм, че има решение на проблемите и несъмнено знам, че аз и Бойко ще намерим решения за тези въпроси, както взехме решение за пет исторически персони и за три исторически интервала, за които има налични документи.

Общият воин Гоце Делчев е отлична опция за сближение, за разширение на съдействието и поддръжката.

Нашата фантазия е Европа, която признава и зачита изцяло правото на самоопределяне. Ние сме македонци, които приказват македонски език и имам вяра, че такива полезности ще бъдат приети и от страна на нашите съседи ”, акцентира Зоран Заев.

Според него, поддръжката си за решаването на отворените въпроси ще дадат и президентите на двете страни, „ с цел да покажем, че въз основата на другарството, въз основата на братските връзки сред двата народа ще покажем европейски полезности и взаимна поддръжка ”.

Той акцентира, че българският министър председател Борисов е направил доста за България , само че и за Западните Балкани и тяхното европеизиране. Той съумя да върне фокуса на западноевропейските страни към бъдещето на Западните Балкани в Европейски Съюз. Организира срещата на върха за Западните Балкани и им отдели голямо внимание.

„ Той беше тук, с цел да поддържа всички отворени въпроси в района, в това число да ни поддържа и насърчи за Договора от Преспа. Започнахме огромно съдействие сред двете страни и имам вяра, че това ще продължи ”, акцентира македонският министър председател.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР