Разговорът за това с какви данъци трябва да се облага

...
Разговорът за това с какви данъци трябва да се облага
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Трябва разговор за цялата данъчна система, а не разговор на парче

Разговорът за това с какви налози би трябвало да се полза българинът, какви доходи би трябвало да генерира страната от тези налози и по какъв метод тези доходи да се разпределят посредством страната за другите сфери на живота, би трябвало да бъде доста по-широк диалог, в който да влязат и самите жители. Това, което се предлага всяка година, е диалог на парче. Същото е и в този момент. Когато приказваме най-често за намаляване на Данък добавена стойност, би трябвало да сме наясно, че компенсацията има един единствен източник – увеличение на подоходното облагане. Това разяснява пред БНР Менда Стоянова, народен представител от ГЕРБ и ръководител на комисията по бюджет и финанси в Народно събрание.

,,Ако българинът е подготвен да промени данъчната си система, да вкара по-високо подоходно облагане, да вкара по-високи налози и такси, тогава, компенсирайки загубата, да понижи Данък добавена стойност за избрани артикули и услуги, в действителност ще приказваме за нещо съществено, а не за популистки предложения``, уточни Стоянова

„ Трябва да е ясно дали намаляването на Данък добавена стойност ще понижи цените. При свободна пазарна стопанска система няма кой да подсигурява това “, акцентира тя.

Според нея когато се приказва за понижаване на Данък добавена стойност на съществени артикули, с цел да бъдат обезщетени загубите за бюджета, би трябвало да стартираме да приказваме за увеличение на другите налози, като да вземем за пример на коли, парцели, приходи.

„ Еднаквото облагане значи постоянни доходи – над 50% от приходите в бюджета са от косвеното облагане. Еднаквото облагане с Данък добавена стойност значи, че всички заплащат съгласно това колкото използват. Подпомагането на хората в неравностойно състояние би трябвало да се случи през обществената система. Намаляването на косвения налог значи, че в случай че паднат цените, то по един и същи метод биха се облагодетелствали и хора с високи, и хора с ниски приходи “, обясни ръководителят на бюджетната комисия.

,,Методиката за установяване на партийните дотации е от 2001 година. Действителните гласове подадени за партии и обединения, които не са минали бариерата за влизане в Народното събрание, се преразпределят към тези, които имат право на дотация. По този метод, за потребностите на изчисленията, се усилват действителните гласове, подадени за тях. Това е механизмът и за преразпределяне на гласовете по отношение на пресмятане на мандатите. Тази формула постоянно е била прилагана по този метод. Заради този факт, който възбуди духовете, държавното управление внесе закон за изменение на Закона за политическите партии, където тези текстове се пренаписват, с цел да стане ясно, че дотацията се пресмята на един автентичен глас, подаден за съответната партия или коалиция, влезнала в Народното събрание. Съдът ще се произнесе дали има неточност в методиката``, разяснява Менда Стоянова и тематиката за разпределението на партийните дотации.

Според нея министър председателят Бойко Борисов е внесъл предлагането за намаляването им от 11 на 1 лев на глас, тъй като доста партии употребяват това за популистки цели и добави, че Българска социалистическа партия е една от тях, защото в никакъв случай не е внесла в пленарна зала предложение за намаляването им.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР