Разговор с талибаните: правилно или грешно?

...
Две години, откакто талибаните дойдоха на власт в Афганистан, нито
Коментари Харесай

Две години, откакто талибаните дойдоха на власт в Афганистан, нито една страна не е признала официално тяхното управление.

Дори взаимодействието с талибанското правителство остава дълбоко противоречиво. Някои казват, че разговорите с тях ще помогнат за промяната, други настояват, че талибаните никога няма да се променят, така че няма смисъл да се говори.

И докато светът се бори да реши как да се справи с новите управници на Афганистан, правата на жените - дори техните салони за красота - се превърнаха в първа линия в политическите битки.

Козметичката Сакина - в слабо осветена стая, плътно дръпнати завеси, заедно с купчини моливи за устни и блестящи палитри сенки за очи - разсъждава защо чувства жените като нея са се превърнали в разменна монета.

"Талибаните оказват натиск върху жените, защото искат да накарат международната общност да признае управлението им", казва тя в новия си таен салон в Кабул.< /p>

Тя беше принудена да влезе в нелегалност преди две седмици, след като правителството нареди на всички дамски козметични салони да затворят. Това е най-новият в привидно безкраен набор от укази, ограничаващи живота и свободите на афганистанските жени и момичета.

Сакина не е сигурен какъв подход към талибаните ще проработи.

„Ако талибаните бъдат приети като правителство, те може да премахнат ограниченията за нас или да наложат още повече“, казва тя с известна несигурност и безпокойство, което тормози този огромен, чувствителен политически въпрос.

Талибаните настояват, че въпроси като правата на жените не са работа на света.

Кои са талибаните? Какво се е променило в Афганистан за 20 години. Мрачното бъдеще поставя афганистанските жени в криза на психичното здраве

"Фокусирането върху този проблем е само извинение" казва Забихула Муджахид, говорител на талибаните.

Говорейки пред BBC от афганистанския град Кандахар - дом на върховния лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада - той настоява, че " сегашното правителство трябваше да бъде признато отдавна. Постигнахме напредък в някои области и ще разрешим и този въпрос."

Дали да говорим или не с Правителството на талибаните рязко разделя много общности със залог в бъдещето на Афганистан.

Това включва дълбоко озлобена и все още разтърсена афганистанска диаспора, принудена да напусне собствената си страна, когато талибаните дойдоха на власт - за втори път - на 15 август 2021 г.

"Да кажеш "не говори" е лесно", казва Фатима Гайлани, една от четирите жени, които бяха в афганистанския екип, който се опита да преговаря с талибанската десница до момента, в който взеха властта.

"Ако не говорите, тогава какво правите?"

След падането на последното правителство тя участва в инициативи за обратен канал.

" Нямаме нужда от друга война“, подчертава тя, като кимва на гласове, включително бивши военни командири и стари военачалници, които все още таят надежди в крайна сметка да свалят сегашния ред със сила.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР