Разговор с политическия съветник на Н.П. посланика на КНР Ян

...
Разговор с политическия съветник на Н.П. посланика на КНР Ян
Коментари Харесай

Ян Дзианцун пред Dir.bg: Тази година Китай спечели борбата срещу абсолютната бедност

Разговор с политическия консултант на Н.П. посланика на КНР Ян Дзианцун за Китай след пандемията, имунизационната стратегия на страната, геополитическата битка за световни ваксини, до каква степен е стигнала китайската стратегия за битка с бедността, до какво ще докара най-слабият приръст на популацията от десетилетия насам и упоритостите на Китай в космоса.

За превода ни оказва помощ Ма Ци.

Един от огромните въпроси на последната година е по какъв начин Китай, която беше наранена най-тежко от пандемията и даде най-вече жертви, съумя да се оправи в рецесията и да излезе от нея по метод, който не я засегна толкоз мощно стопански, колкото останалите страни по света.

Ян Дзианцун уточни шестте основни детайла , които са били от главно значение за излизането на Китай от сериозната обстановка.



" На първо място това са мощните управителни умения на Китайската комунистическа партия, тъй като под едно мощно управление, каквото е управлението на Си Дзинпин, Китай сътвори система за дейно командване. Националното държавно управление задейства национална готовност. Местните браншове пък поеха своите отговорности.

Второто е преимуществото на социалистическата система с китайски характерности, която концентрира старания върху главните и най-важни задания. В началото 42 000 медицински личен състав от цялата страна се втурна към Ухан, с цел да оказва помощ. Без потенциал за изключителна готовност на личен състав, това не би било допустимо.

Третото е струпване на солидна национална мощ. Разполагаме с богата материална база, цялостна индустриална верига и мощни научни умения. Всичко това обезпечи поддръжка за предовратяването и контрола на епидемията.

Четвърто - философията на китайското държавно управление да сложи хората преди всичко, както и съдействието на самия китайски народ.

На пето място беше значимо поддържането на научния дух и метод в отношението към рецесията. Бяхме изправени към нещо незнайно, инфекциозно заболяване и следвахме научните препоръки. В някои страни политизираха въпроса за носенето на маска и следователно за тях става доста мъчно да се борят против епидемията.

Шестото , само че не последно по значимост, е интернационалното съдействие. Помним, че в най-трудния миг в битката на Китай против епидемията доста страни, в това число България, предоставиха скъпи помощи на Китай. След като Китай съумя да вземе надзор над епидемията, ние също направихме всичко допустимо да помогнем на други в тяхната битка, като дарихме медицински материали и изпратихме експертни групи в най-засегнатите страни. Когато сме дружно, можем в действителност да предолеем тази рецесия. "

 Политическият консултант към посолството на КНР Ян Дзиенцун и преводачката Ма Ци
Политическият консултант към посолството на КНР Ян Дзиенцун и преводачката Ма Ци

До момента Китай създава няколко ваксини. Наскоро Световната здравна организация (WHO) незабавно позволи първата китайска ваксина Sinopharm. Това стана първата, създадена от незападна страна, която получава утвърждението на СЗО. Доколко е допустимо китайските ваксини да станат световни и дали геополитическите ползи вземат превес в политиката с имунизациите? Питам Ян Дзианцун .

" Това е прекрасен въпрос. Китай се придържа към главната функционалност за значимостта да има налична социална ваксина. И сме подготвени да помогнем там, където има потребност. Така постъпва Китай. Ето малко данни: сега Китай дава помощ с ваксини на повече от 80 разрастващи се страни и изнася ваксини допълнително от 50 страни. "

Дзиенцюн е склонен, че постоянно въпросът за имунизациите и маските се политизира. Позицията на Китай обаче е ясна: те би трябвало да бъдат мощен инструмент за справяне с епидемията, а не геополитически инструмент.

" Китай към този момент разгласи, че ще даде 10 милиона дози ваксини за световната мрежа COVAX, основана за заслужено систематизиране. Държавите би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да дават ваксини на страните в потребност. Хората във всички страни могат да имат достъп до безвредни и ефикасни ваксини. Когато се имунизират повече хора допустимо най-скоро, светът може да бъде по-безопасен за всички нас. "

 Политическият консултант към Н.П. посланика на КНР - Йен Дзиенцюн
Политическият консултант към Н.П. посланика на КНР - Йен Дзиенцюн

Като приказваме за ваксини, няма по какъв начин да не минем и през тематиката за имунизационната стратегия, която ползва Китай. Докато в западните страни хората чакат ред и да вземем за пример младите изчакват да бъдат осъществени имунизации на по-рисковите групи, то в България имаме практиката на така наречен зелени коридори, значително подбудена от всеобщата липса на интерес в популацията ни.

" В Китай сега епидемията е следена. По нови данни в Китай са употребявани общо 400 милиона дози имунизации против COVID-19. Рекордът ни за ден е 10 милиона дози. Капацитетът за дневна имунизация в Китай надвишава 20 милиона дози. Китай прави проект, който включва високорисковите и застрашени групи. Те са преди всичко. Също по този начин се придържаме към правилото за бързо и непринудено гратис имунизиране. "

Усилията на Китай за понижаване на бедността в последните години се радват на изненадваща необятна поддръжка, даже от западни анализатори. Мнозина специалисти установяваха високите резултати, които Китай е съумяла да реализира в тази дългогодишна предпочитана за Си Дзинпин стратегия. Кампанията ѝ е ориентирана главно към развиването на локалните промишлености, образованието, заетостта в дребните обитаеми места. Интересен е въпросът на какъв стадий сега е тази стратегия и може ли в действителност да се каже, че в Китай няма беднотия?

" Наистина тази година е доста значима за Китай, тъй като Китай завоюва битката против безспорната беднотия. Ние успяхме да го създадем с развиване на присъщи промишлености. Това значи подкрепяне и стимулиране на бедните региони към насърчаване на присъщи промишлености съгласно локалните условия. Така даваме подтик на локалната стопанска система. Целта ни е да реализираме от едно малко понижаване на бедността стабилно такова. Освен промишлености за произвеждане на аграрни артикули, присъщите промишлености включват също електронна търговия, туризъм, фотоволтаична промишленост и така нататък Това е така наречен модел - едно село-една промишленост. Ако просто даваме пари на хората, тяхното състояние няма да се усъвършенства. Ние даваме инструмент да се развиват стабилно и да завоюват пари. "

 Разговор в студио Dir.bg - Юлия Владимирова, Йен Дзиенцюн и преводачката Ма ци.
Разговор в студио Dir.bg - Юлия Владимирова, Йен Дзиенцюн и преводачката Ма ци.

Изненадващо, Китай регистрира най-слабия си приръст на популацията от десетилетия по данни на Националната статистическа работа. Сега пък Китай към този момент разгласи, че всяка двойка в страната ще има право на до три деца. Одобрението на новата мярка, за която се говореше от известно време, е резултат от данните за демографията на азиатския колос, който чака внезапен спад на популацията още в идващите десетилетия. Все още не е ясно по кое време мярката ще влезе в деяние. Това е огромна смяна в демографската политика на страната, която разрешава сега фамилиите да имат до две деца. И тази смяна обаче е едвам на няколко години - двудетните фамилии са позволени от 2016 година насам. Преди това десетилетия наред се позволяваше единствено едно дете.

" По данни на Националната статистическа работа, популацията на Китай все още е 1 411 000 000 - нарастване с 5,38% спрямо 2010 година Тези данни демонстрират, че популацията на Китай е с невисок напредък през последните 10 години и все пак към момента е най-гъсто обитаемата страна в света. Хората на възраст сред 16-59 години са 0,881 милиарда и това число е голямо. Средната възраст на Китай е 38,8, а в Съединени американски щати е също 38. Това значи, че китайците не са застаряващо население. "

 Китайският президент Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин беседват посредством видео връзка, Пекин, 2019 година
Китайският президент Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин беседват посредством видео връзка, Пекин, 2019 година
Снимка: Getty Images

Миналата седмица съветският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин дадоха старт на построяването на VII и VIII блок на атомната електроцентрала " Тянван " и на III и IV блок на атомната електроцентрала " Сюйдапу " в Китай. Проектите за строителството се извършват от съветската държавна корпорация " Росатом ". Питам Ян Дзиенцун по какъв начин вижда връзките сред Европа и Китай и дали те не са заложени единствено на хартия? Доколко е допустимо Европа да бъде другар на Китай, в случай че осмисляме рационално геополитическите ѝ траектории.

" Отношенията сред Китай и Европейския съюз са от най-важните в света. И двете страни са изправени пред нови благоприятни условия за развиване. Мисля, че Европейски Съюз и Китай са сътрудници, а не противници. Консенсусът е доста по-голям от разликите. Като две значими сили в многополюсен свят, Китай и Европа имат отговорност към мултилатерализма, решаването на интернационалните и районни проблеми и оправянето с световни провокации. Европейски Съюз постоянно акцентира, че се придържа към независимостта на тактиката си. Китай и Европейски Съюз би трябвало да засилят координацията и да се спрявят с разликите, да намерят повече консенсус между тях, с цел да реализиран по-печелившо съдействие. Надявам се, че Европейски Съюз може да в профил намесата на външните сили да работи с Китай и да се концентрира върху съдействието и да поддържаме здравословно развиване. "

 Посетители в Националния музей в Пекин преглеждат оборудването на китайската галактическа стратегия. Благодарение на задачата на Китай на Луната, 40 години след кацането на Съединени американски щати, учените могат да изследват нови лунни скални проби. Китай влива милиарди в своята галактическа стратегия, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 година (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Посетители в Националния музей в Пекин преглеждат оборудването на китайската галактическа стратегия. Благодарение на задачата на Китай на Луната, 40 години след кацането на Съединени американски щати, учените могат да изследват нови лунни скални проби. Китай влива милиарди в своята галактическа стратегия, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 година (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Снимка: Getty Images

Китай има големи упоритости в космоса. Държавата е окуражена да се трансформира в галактическа суперсила. Последните години толкоз се е развила науката, че Китай кацна на Марс и навакса часот от галактическата преднина на Съединени американски щати. Китaй също по този начин нaпpeдвa c изгpaждaнeтo нa coбcтвeнaтa cи ĸocмичecĸa cтaнция, която би трябвало да бъде завършнеа през 2022 година, пpиближaвaйĸи ce c oщe eднa cтъпĸa дo плaна cи дa изпpaти acтpoнaвти, ĸoитo дa живeят отвън Зeмятa. Какво носи на икономическия колос включването в галактическата конкуренция, която до неотдавна се смяташе за руско-американско поле.

" Напредъкът на науката и технологиите би трябвало да служи за всеобщия прогрес и мир за цялото човечество. Китайската галактическа идея е значима част от придържането на Китай към научна и софтуерна автономия и създаване на мощна страна в тази област. Китай е подготвена да се включи в интернационално съдействие в галактическата сфера, което е основано на взаимно почитание и неприкритост, тъждество и взаимна изгода с всички страни по света и даде позитивен принос за благородна идея, каквато е проучването на тайните на вселената. Откриването на тайните на Космоса не е привилегия на някого. "

Интервю на Юлия Владимирова
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР