Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов

...
Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов
Коментари Харесай

Директорът на ТЕЦ-Враца: Качествената и достъпна услуга е в основата на нашите цели и инвестиции

Разговаряме с изпълнителния шеф на " Топлофикация Враца " инж. Радослав Михайлов по отношение на новите планове на сдружението.

- Инж. Михайлов, каква е равносметката за половин век работа на топлофикационната централа?
- Първата огромна стъпка е направена, когато сдружението се обръща към хората. До този миг централата е работела, давайки пара на промишлеността, последователно тя стига 60% покритие на сградния фонд през 90-те години. Второто, мога да кажа доста значимо за нашето развиване е пътят, който извървяхме, във връзка с горивото, което употребяваме – от мазут, през природен газ и биомаса и през днешния ден към този момент можем да приказваме за диверсификация и горивен микс със самочувствие. Във време на енергийна неустановеност сме малко по – спокойни, тъй като най-малко половината от топлинната сила през зимата може да бъде създадена даже още по-екосъобразно от биомаса.

- Вие сте изпълнителен шеф на топлофикация към този момент едно десетилетие, а имате и професионален път тук и преди този момент. С какво най доста се гордеете?
- С екипа. Най – огромната ми горделивост са хората, които са същински експерти и ще употребявам тази естрада да им благодаря. Качествени хора със познания и опит се намират все по-трудно. Другата ми огромна крачка, която към момента не се усещам убеден да отбележа като достижение, а като цел или път, по който занапред ще се учим да вървим, са нашите клиенти. Смятам, че сме им длъжници и има какво още да им предложим като равнище на обслужване. За мен обаче е значимо, че се опитваме да бъдем все по – гъвкави в връзката си с тях.

- Заговорихте за диверсификация и опция да работите на биомаса…Това значи ли, че може да има проблем с доставките на газ?
- Надявам се, че няма да се стигне до толкоз тежък сюжет или най-малко не за дълъг интервал от време. Само преди дни публично Европа одобри работата на природен газ като част от зелената промяна, към която се е устремила цялата промишленост. Аз обаче, както и множеството мениджъри в топлофикациите считаме, че с изключение на зелени би трябвало да бъдем и обществено търпими. Т.е. да се стремим цената за нашите клиенти да бъде рационална, а посредством внедряването на биомаса считам, че с изключение на зелена сила, която към този момент по този начин или другояче произвеждаме, ще бъдем и по конкурентни и това е въпрос на време.

- Вие инвестирате с изключение на в биомаса и в газови когенерации. Вече обяснихте, че чакате нови уреди в разгара на лятото.
- За да приказваме за стабилно развиване, би трябвало да се модернизираме, да подменяме остарели уреди с по – високо ефикасни. Освен положително обслужване, нашите клиенти желаят качествена услуга и ние сме длъжни да се опитваме да отговаряме на техните упования. Пак ще се върна 20 години обратно. Аз персонално считам, че приватизацията е една доста значима стъпка в нашето развиване, тъй като тогава стартира програмата за повишение на енергийната и икономическата успеваемост. Ние въпреки всичко сме комерсиално дружество и като такова би трябвало да бъдем пазарно насочени, без значение от свръх регулацията, в която работим. Много пъти съм казвал, че сполучливи могат да бъдат единствено тези, които съхраняват историята и традициите, само че употребяват технологиите на сегашното.

- Кой е най огромният препъни камък, с цел да кажете, че оферирате качествена услуга, към каквато се стремите?

- Може би остарялата топлопреносна мрежа. Признавам, че по повод и на подмяната на компрометираните сектори, и предотвратяването на повреди има какво да се желае. Правим вероятното, обаче, да влагаме уравновесено и в произвеждане и във връзка с мрежата и не на последно място – в обслужването на нашите клиенти.
Петдесет години са и доста време и извънредно незадоволително да осъществяваме всички цели.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР