Разговаряме с изпълнителния директор на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир

...
Разговаряме с изпълнителния директор на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир
Коментари Харесай

Енергийната трансформация на ТЕЦ Бобов Дол включва природен газ и строителство на фотоволтаичен парк

Разговаряме с изпълнителния шеф на Топлоелектрическа централа Бобов дол инж. Любомир Спасов по отношение на новите планове на сдружението.

- Инж.Спасов, какви са плановете, към които Европа се концентрира за енергийния преход?
- Работи се интензивно за развиване на технологиите за произвеждане на зелен водород, миксирани с биогаз и природен газ за обезпечаване на настоящия електропроизводствен режим до 2030 година, а по-късно последователно прекосяване единствено на водород и ВЕИ.

Топлоелектрическа централа Бобов Дол създаде тактика за понижаване на мощностите на въглища и последователно унищожаване като главно гориво за произвеждане на електрическа сила.

- Какво включва тактиката на Топлоелектрическа централа Бобов Дол за декарбонизация? Напомнете на читателите каква е конфигурираната мощ сега?
- Топлоелектрическа централа Бобов Дол има 3 енергийни блока с обща конфигурирана мощ от 630 мв електрическа сила. Планираме да бъде построена нова апаратура, състояща се от смесен парогазов цикъл от 180 мв електрическа сила и парна турбина. Съвсем скоро следва да започват строителните действия за свързване на Централата с националната газопреносна мрежа, което ще разреши произвеждане на сила от природен газ.

Строим голям фотоволтаичен парк на територията на рекултивиран сгуроотвал с обща повърхност от 1400 дка. Фотоволтаичният парк би трябвало да бъде приключен още в края на годината или началото на идната. Отделили сме справедливо място и на потреблението на водород. Това ще стане допустимо посредством инсталиране на електролизери за произвеждане на водород от силата, генерирана от фотолтаичния парк.

- Всичко на думи наподобява добре, само че помислили ли сте и за предпазване?
- Да, сигурно модерните централи би трябвало да мислят освен за произвеждане, а и за предпазване на зелена сила, тъй като не трябва да забравяме, че производството на сила от фотоволтаици не е отмерено, по този начин както е при въглищата и природния газ.

Ще влагаме в акумулатори за предпазване на силата, създадена от фотоволтаичния парк. За задачата ще са ни нужни още свободни площти, за това сме планували да отделим терени от мините в Бобов Дол и от сгуроотвала, който използваме сега.

- Тези планове са извънредно новаторски за България. Можете ли да ни кажете в числа какъв брой литра вода са нужни за рандеман на единица водород, както и какъв брой водород се влага за производството на 1 мв електрическа сила. Ще бъде забавно за нашите читатели.
- Според нашите планове за производството на 1 кг водород са нужни 10 литра вода. Съответно за производството на 1 мв електрическа сила са нужни към 30 кг водород.
Разходът на вода при производството на водород е 6 пъти по-малък спрямо разхода на вода при производството на сила от въглища. Следователно с прекосяването към произвеждане на зелена сила ще понижим и разхода на вода.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР