Разглеждаме законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване

...
Разглеждаме законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване
Коментари Харесай

Адемов: Без местната власт хората, които не работят и не учат, няма да се върнат на пазара на труда

Разглеждаме законопроект за изменение и допълнение на Закона за поощряване на заетостта. Сигурно не са доста сътрудниците тук, в пленарната зала, които знаят, че преди 15 години този закон се споделяше Закон за протекция при безработица и поощряване на заетостта. Защо споделям това? Защото, в случай че тогава преобладаваха ограниченията за протекция, то в този момент са насърчителните ограничения, с цел да могат една част от българските жители, които нито учат, нито работят, да се върнат по някакъв метод на пазара на труда.

Това съобщи зам.-председателят на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика доктор Хасан Адемов по време на дебатите по законопроекта в пленарна зала, оповестиха от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Основната задача, несъмнено, е идентифицирането на тази група, сподели доктор Адемов. И изясни, че тези хора не са доста известни в обществото. Въпреки че институциите знаят кои са, остават надалеч от проблемите им и мъчно доближават до тях.

Експертът на Движение за права и свободи напомни националната тактика за претовареност 2021-2030 година. Една от задачите в нея, която ние сме си сложили като страна, е коефициентът на икономическа интензивност на лицата сред 15 и 64 години да бъде 77,7%. Европейският аршин е 75%, ние сме си сложили малко по-висока цел, като през 2020 година този коефициент е 72,2%, сподели доктор Адемов. И разяснява: " Тоест, в случай че реализираме задачите на оферти законопроект може и да осъществим задачите на Националната тактика. ".

Нещо повече - в този стратегически документ сме си сложили за цел намаляване на относителния дял на лицата сред 15 и 29 години, които не са заети, до 15%. През 2020 година този % е 18,1%, заяви националният представител от Движение за права и свободи.

По отношение на този законопроект става въпрос за това девет институции в България, които са посочени в законопроекта, да имат опция да обменят информация с Агенцията по заетостта. Разбира се, че това е извънредно значимо, тъй като Агенцията по заетостта може да групира тези лица по избрани признаци въз основата на тази опция да предлага обособени политики, обособени ограничения за претовареност, обособени решения за обособените групи, съобщи доктор Хасан Адемов.

Той изясни проблемите при обмена на информация, която съдържа персонални данни и даде образец с Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). В своя указател тя съдържа извънредно сензитивна информация, обвързвана със здравето на българските жители.

Тази информация би трябвало по някакъв метод да бъде ясно посочена в законопроекта, с цел да няма терзания, че може да има теч на данни по нерегламентиран метод, предизвести доктор Адемов. И съобщи: " Това е предизвикването сред първо и второ четене на плана, тъй като в случай че допуснем опцията Агенцията по заетостта да разполага с цялата база информация на обособените институции, може да има проблеми. ".

Тоест - само и единствено тези, които имат опция да бъдат админи на персонални данни, би трябвало да имат достъп до тази сензитивна информация. Не инцидентно има експлицитен текст в законопроекта, който дава опция този указател да бъде затворен, а не обществено наличен, сподели депутатът. И добави, че този въпрос може да се оправи сред първо и второ четене. Трябва да бъде рамкирана информацията, която да предстои на продан, безапелационен бе доктор Адемов.

Той разяснява и валидирането на познания, умения и компетентности. Става въпрос за такива, които са добити в миналото надалеч във времето, а не за нова такава опция. Това е доста значимо да се посочи, тъй като незабавно стартират проблеми с това - какво прави професионалното обучение и образование и така нататък, посочи националният представител на Движение за права и свободи.

Не на последно място би трябвало да споменем и по този начин наречените посредници - здравни, трудови, които също имат компетенцията да търсят тази група лица. Защото най-важното е те да бъдат открити, сподели доктор Хасан Адемов.

Аз в комисия загатнах за младежките центрове. Все още има такива центрове в някои от общините, които също могат да подкрепят, добави общественият специалист на Движението.

Без локалната власт, без кметовете на обитаеми места, без кметовете на общините, мъчно можем да търсим сполучливо инкорпориране на този сегмент от пазара на труда - да бъдат включени като един запас, безапелационен бе доктор Адемов.

И съобщи: " Защото виждате какво демонстрира националната статистика: в случай че в този момент безработицата е 4,5% - в края на последното тримесечие на предходната година, явно е, че казусът не е с безработицата, а със заетите. За да има задоволително съществени искания работещите да генерират БВП, би трябвало броят на заетите да бъде повишен. Не единствено безработицата да е ниска, а заетите да са увеличени. И в този смисъл този запас от хора е извънредно значим, с цел да може да покрием, както задачите, които са сложени в Националния стратегически документ, по този начин и желанието на работодателите да наемат хора с всякаква подготовка. ".

Нужно е работодателите да имат достъп до тези хора. Ако Агенцията по заетостта с този указател ги разпознава и поддържа по задоволително сериозен метод, мисля нещата ще си дойдат на място, заключи доктор Хасан Адемов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР