Разделеният Върховен съд запази наложената от администрацията на президента на

...
Разделеният Върховен съд запази наложената от администрацията на президента на
Коментари Харесай

Тръмп извоюва голяма победа - Върховният съд остави в сила имиграционния указ

Разделеният Върховен съд резервира наложената от администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп възбрана за допускане на жители на няколко мюсюлмански страни на американска земя, осведомят локални медии.

С решението се легитимират дейностите на Тръмп да не позволява жители на няколко страни на територията на Съединени американски щати.

Петима против четирима съдии отхвърлиха решения на по-долна правосъдна инстанция, които дефинираха възбраната като противозаконна или неконституционна.

Това е огромна победа за американския водач, който стартира борбата седмица след встъпването си в служба през 2017 година Решението на Върховния съд е проваляне за Хавайските острови и други щати, които оспорваха дейностите в съда, както и за организации в отбрана на имигрантите.

По време на президентската акция през 2016 година президентът се закани да забрани допускането на мюсюлмани на територията на Съединени американски щати и продължи офанзивите си в " Туитър " след изборите. Но съгласно съда тези изказвания не съставляват доказателства за религиозна дискриминация.

Съдебната борба стартира незабавно след наложената от президента възбрана за пътешестване през януари 2017 година Тази 90-дневна възбрана за жители на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен и 120-дневната възбрана за бежанци бяха блокирани от федерални и апелативни съдилища.

Вторият вид на възбраната на Тръмп, публикуван през март 2017 година, извади Ирак от листата и притежателите на " зелена карта " и виза. И този вид беше блокиран.

Американският водач излезе с трети вид през септември, от който извади Судан и добави Чад, КНДР и държавни чиновници на Венецуела. В него бяха заложени обособени критерии за всяка страна и възбраната беше сменена от краткотрайна на безсрочна. Федерални съдилища порязаха и този вид.

През декември Върховният съд разреши указът да влезе в действие, до момента в който съдът преглежда проблема.

150 милиона жители на Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен са наранени. Чад беше извадена от листата през април. Северна Корея и Венецуела не са част от правосъдната борба.

Случаят доближи до Върховния съд от федералния апелативен съд в Сан Франциско и Ричмънд, Вирджиния.

Най-висшата правосъдна инстанция в Съединени американски щати отхвърли причините, че възбраната е дискриминираща по отношение на мюсюлманите или че Тръмп надвишава властта си.

Главният арбитър Джон Робъртс, подсилен от четирима консервативни съдии, написа, че президентът има властта да контролира имиграцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР