Разделението на територията на непризнатата република Косово на сръбски и

...
Разделението на територията на непризнатата република Косово на сръбски и
Коментари Харесай

Разграничаванена сръбски и албански райони в Косово

Разделението на територията на непризнатата република Косово на сръбски и албански региони може да стане дълготраен компромис за решение на спора. Това съобщи първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич в авторска публикация, разгласява /БГНЕС/.

Според него разграничаването на сръбско и албанско е „ единственото дълготрайно компромисно решение “ в идния разговор с Косово. „ В контракта сред сърби и албанци това е единственото допустимо компромисно решение при запазването на особения статут на нашите църкви и манастири и Общността на сръбските общини в Южно Косово. Ако стана ясно, че това е невероятно или недопустимо, ще продължа да се пробвам да допринеса за намирането на устойчиво и действително решение “, написа сръбският външен министър.

Според оценката на Дачич публичният разговор за Косово и Метохия, разгласен от президента Александър Вучич в неговата програмна тирада като един от целите, дава отговор „ до каква степен зрели сме ние “. „ Косово е наше благосъстояние, само че единствено дотам, в която ние се отнасяме към него като такова. Ние сами дефинираме неговата цена, само че единствено при едно условия – че тази цена няма да бъде кървава “, уточни министърът.

Предложението да се „ подели “ сръбската самостоятелна област Косово и Метохия по народен симптом, т.е. северните елементи, в които към момента има сърби, да отидат към Сърбия, а останалата част да остане в ръцете на косовските албанци, не е нова. Но в Прищина в отговор на сходни оферти упорстват сходен териториален метод да бъде прибавен освен към Косово, само че и към Южна Сърбия, където албанците са болшинство в три общини.

След неофициалните договаряния сред сръбските и албански водачи в Брюксел, които се организираха на 3 юни с посредничеството на външния министър на Европейски Съюз Федерика Могерини, косовският президент Хашим Тачи разгласи, че разговорът сред двете страни скоро ще завърши с приемането на „ историческо съглашение “. В тази връзка Тази прикани всички политически сили в Косово да се причислят към процеса на разговор. Сръбският президент Вучич след диалозите също означи, че е контрактувано възобновяване на разговора.

Според сръбския президент въпросът за Косово забавя напредъка на Сърбия, в това число за участие в Европейски Съюз. По тази причина е належащо да се избегне замразяването на спора. Вучич помоли Брюксел и за ускорено приемане на Сърбия в Евросъюза. Едни от изискванията за това са признаването на независимостта на Косово и прекратяването на другарските връзки с Русия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР