Раздадените милиони в помощ на пострадалите в кризата и работещата

...
Раздадените милиони в помощ на пострадалите в кризата и работещата
Коментари Харесай

На последно място сме в ЕС по подкрепа от държавата в условията на криза

Раздадените милиони в помощ на потърпевшите в рецесия та и работещата стопанска система са лайтмотив в предизборната акция на ръководещите, които в името на изборите и сега държат да сме с най-меките ограничения в Европа, написа вестник " Сега ". Погледнати извън обаче " достиженията " на държавното управление по никакъв начин не са мотив за хвалби. България е на последно място в Европейски Съюз по равнище на поддръжка за потърпевшите бизнеси и техните чиновници, а сривът в заетостта е измежду най-големите на континента. Това демонстрира отчет за резултатите на Коронавирус рецесия та върху трудовия пазар и заетостта в Европейски Съюз, направен от Европейската фондация за изискванията на живот и труд (Eurofound). Фондацията е със статут на организация на Европейския съюз и дава информация за създаването на обществени и трудови политики на съюза и страните членки.

Броят на заетите у нас се е сринал с 5.6% през второто тримесечие на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, демонстрират данните в отчета. По този индикатор България е откроена като втората най-засегната страна в Европейски Съюз след Испания, където понижението в броя на заетите е 6.1%. Испания обаче, за разлика от нас, претърпя доста тежка първа вълна, до момента в който нашето държавно управление нямаше причина да бави поддръжката за бизнеса.

12 страни в Европейски Съюз съумяват да вкарат ограничения за опазване на заетостта още в първия етап на пандемията, демонстрира проучването. Това са Кипър, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словения. Друга група страни трансформират съществуващи ограничения, като улесняват достъпа до тях или уголемяват кръга от хора и компании, които имат право на подкрепяне - това е методът на Австрия, Финландия, Франция, Италия, Португалия и Испания. Осем страни усилват размера на подпомагането, като покриват по-голям % от прихода - Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Словакия, Испания и Швеция. България не е посочена за образец в нито една от тези категории.
Много схеми в Европа бяха въведени извънредно бързо - още в средата на март, заради което се постановиха корекции, показват създателите на проучването. У нас казусът на беше подобен - първото заплащане по схемата 60/40 бе направено на 15 април и доближи до 68 компании. Забавянето не направи стратегиите по-качествени - поддръжката за родители в насилствен отпуск поради затворените учебни заведения и детски градини претърпя две несполучливи издания и действително потегли в забележими измерения едвам в последния месец на годината, когато хиляди родители бяха натрупали доста дни неплатен отпуск.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР