Разбирането на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е,

...
Разбирането на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е,
Коментари Харесай

Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на Община Плевен и на социални услуги

„ Разбирането на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) е, че настаняването на деца, които се нуждаят от протекция, в институционален вид грижа би трябвало да бъде прекратенo “. Това съобщи при визитата си през днешния ден в Плевен заместник-министърът на труда и обществената политика Елка Налбантова. Заедно с нея в града дойде и Вероника Баяндурянт - заместител изпълнителен шеф на Агенцията за обществено подкрепяне. Г-жа Налбантова, дружно с кмета на Общината доктор Валентин Христов и заместник-кмета с сектор „ Проекти и филантропични действия “ Елина Димитрова, организираха работна среща с ръководители на обществените услуги в общината.



По-късно заместник-министърът се срещна и с ръководителя на Общинския съвет доцент доктор Иван Малкодански, двамата разговаряха за опциите за откриване на нови обществени услуги в района.



„ В Плевен съм във връзка диалози за бъдещето на Дома за медико-социални грижи в града Ви. Нашата цел е да приключим процеса на деинституционализация и да подкрепим извеждането на децата от последните четири дома – в Кърджали, Плевен, Варна и Стара Загора, посредством построяването на обществени услуги, които да поемат грижите за тях и да окажат поддръжка на техните фамилии. Желанието ми е да Ви бъда потребна и да отговоря на всеки въпрос, обвързван по принцип с работата в системата “, обърна се към ръководителите на обществени услуги заместник-министър Налбантова. Срещата продължи под формата на диалог, като всеки от присъстващите имаше опция да разяснява настоящи проблеми в ресора си. Поставени бяха въпроси за незадоволителния размер на бюджетите за обществените центрове и за размера на финансовите хонорари на обществените служащи. Последният бе посочен и като една от аргументите за текучество в ресора и неналичието на задоволително чиновници в сферата. „ За да можем да предоставим една услуга качествено би трябвало да бъдем обезпечени освен с подготвен екип, само че и с финансовите средства “, означиха представители на обществени услуги в Плевен, като показаха, че постоянно се постанова да търсят дофинансиране, включително и от Общината.

„ Започваме с тежката артилерия – бюджетите. Разбира се, издръжката на услугите е извънредно значима. Тази година ние предоставяме на общините прецедентно повишен бюджет за обществени услуги, като тази сума общо за страната приближава 3 милиарда лв. “, уточни зам.-министър Налбантова и означи, че през 2025 година ще има по-добър финансов стандарт в обществената сфера. Елка Налбантова добави, че сега в обществената сфера в страната се правят доста промени и обществените услуги са техния гръбнак.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР