Разбира се, че нямаме. Това, че няколко партии са гласували

...
Разбира се, че нямаме. Това, че няколко партии са гласували
Коментари Харесай

Имаме ли нова коалиция?

Разбира се, че нямаме. Това, че няколко партии са дали своят вот дружно по даден въпрос, въобще не значи, че се намират в коалиция. Тези, които оня ден гласоподаваха срещу кабинета на Габровски, са тъкмо толкоз коалиция, колкото бяха и тези, които гласоподаваха срещу машините и за хартиената бюлетина. Ако двамата с моя съсед-католик сме на мнение, че би трябвало да се изрине снегът пред входа на кооперацията и вземем по една лопата, та свършим работата дружно за половин час, това към момента не значи, че е подписана уния с Ватикана, нито че е вдигната схизмата от 1054 година. Партиите, както и хората, може да са на друго мнение по 10 въпроса и на еднообразно по един и това не ги прави обединения.

Не, нямаме нова коалиция, само че имаме нещо друго, относително ново.

Факт е, че откогато Радев е президент, България е разединена по този начин, както надали помни в своята славна и трагична хилядолетна история. Радев не го прави преднамерено, не е чак подобен злобен талант. Той не е индивид на злото, а единствено негов обект, непринуден правоприемник, плодородна почва, наторена с славолюбие и пустославие. Но му се получава: то не бяха юмруци, не бяха мутри, не бе изчегъртване, писък и пълзене, не бяха ковчези, винкели и бесилки... Днес нещата са докарани до такава степен, че в случай че някой каже: сега часът е два без 15, незабавно ще го връхлетят озверели деятели с викове: отпадък, не е два без 15, а един и 45, свиньо!

Много пъти сме разсъждавали върху това на какво се разделят хората, на какви лагери, на какви партии, по какъв принцип. Днес е ясно, че едно разделяне господства всички останали. Днес хората се разделят на такива, които се мъчат да съберат някакви остатъци от здрав разсъдък в името на комуналната прагматика (позволете да употребявам тази леко извратена фраза вместо баналното „ всеобщо богатство “), и на такива, чиито действия и мисли се управляват само от ирационална ненавист и пренебрежение към всичко, що е друго от личното им АЗ.  Няма да споделям кой какъв е и от коя страна е застанал – дано всеки се огледа и като се скрие в тъмната стаичка на сърцето си, където никой не може да го види, опита да си отговори откровено. Ей по този начин – с цел да види къде е, до каква степен се е докарал. И в случай че видяното му хареса, да продължава в същия дух.

В неразбираемото бъдеще, на което разпореждаме толкоз огромни, наивни от време на време, очаквания, няма да ни се случи нищо повече и нищо по-малко от това,  което сами създадем за себе си. Мнозина си фантазират, че някъде там, в необозримото, само че в общи линии ярко бъдеще, ни чака благополучие. Наше лично благополучие, благополучие, което ни се поставя „ по право “, само че зли сили желаят да ни го откраднат и да не ни разрешат да го достигнем и най-накрая блажено да заживеем в него. Всъщност на никое място не е казано, че някому щастието е обезпечено. Може пък да сме неприятни хора, неприятен народ и всичко каквото ни се случва да е справедливо и дори снизходително, тъй като не ни се случва кой знае какво, можеше да е доста, доста по-лошо. Само писъците ни на отвращение и обезсърчение са почтени за антична покруса и в случай че някой ги слуша в профил, ще си рече, че ни е сполетяло кой знае какво.

Да, при Радев сме разединени като в никакъв случай и мнозина, по някаква тяхна си причина, желаят това разцепление, тази взаимна злоба да продължат колкото може повече. И към този момент съумяват. За след това ще забележим. Но знам, че няма да е постоянно, тъй като дяволът оре и сее, само че най-после Бог идва да жъне. Доброто и злото не са равностойни, тъй като положителното е същина, а злото е положение. Временно положение. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

Иван Стамболов – Сула, коментар особено за 

***

Иван Стамболов е хоноруван сценарист и продуцент в Българска национална телевизия, БНР и „ Дарик “ до 1994, а по-късно се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до през днешния ден – най-вече в региона на медиите и политическото позициониране.

През последните години поддържа лични публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „ Безобразна лирика “ (пародия); „ Додекамерон “ (12 новели), романите „ Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск “ и „ Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха “; сборниците журналистика „ Дзен и изкуството да си обършеш гъза “, „ Картаген би трябвало да бъде опустошен “ и „ Тънкият гласец на здравия разсъдък “; систематичното управление „ Технология и философия на креативното писне “. 

Бил е колумнист във вестниците „ Пари “ и „ Сега “, сп. „ Економист “ и уеб страниците „ Уеб кафе “ и „ Топ вести “, а понастоящем – във в. „ Труд “ и „ Нюз БГ “. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, притежател на огромните награди на Българската WEB асоциация и Фондация „ БГ Сайт ”. Член на Обществения съвет на Българска национална телевизия и на Творческия съвет към Дирекция „ Култура ” на Столична община.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР