Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за хулиганство на арестуваните

...
Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за хулиганство на арестуваните
Коментари Харесай

След клипа с гавра над момче: До 5 г. затвор заплашва тримата задържани

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвиняване за безчинство на задържаните инфлуенсъри. 

Клип на подигравка с дете със специфични потребности и тяхно присъединяване беше публикуван в обществените мрежи.

Емили, Чеченеца и Тошо Куката са с повдигнати обвинявания за безчинство

Затвор до пет години заплашва арестуваните, а прокуратурата прикани родителите да наблюдават какво гледат децата им в мрежите.

Тодор Огнянов по прякор Тошо Куката, Петко Атанасов - Чеченеца и Емили Тротинетката  помолили общ прочут да откри лице, което да бъде елементарно манипулирано за присъединяване в клип, оповестиха през днешния ден от прокуратурата.

Във видеото вземат участие известни в обществената мрежа лица

Така попадат на 20-годишното момче, което е със специфични просветителни потребности.

Пострадалият е на 20 години и е със специфични просветителни потребности. Друго лице се свързва с него и стартира да го увещава, че известия във Facebook да се срещне с негови другари. Пострадалият упорито е убеждаван да се включи в клипа. Пострадалото лице отхвърля неколкократно. След гледище, че ще стане " ужасно прочут ", се съгласява, сподели районният прокурор Петър Петров.

Ще бъдат подхванати административно-наказателни дейности

Клипът е сниман пред погледа на доста хора, които в същото време се намират в мола в Пловдив, никой от тях обаче не подава сигнал за гаврата.

“Ако някой беше алармирал на телефон 112, полицията щеше да вземе навременни ограничения ”, сподели заместник-директорът на ОД на МВР-Пловдив Радослав Начев.

Съветът за електронни медии излезе със специфична позиция във връзка със скандалния видеоклип.

" Съветът за електронни медии осъжда остро бруталното тъпчене на хуманността и откритата проява на безсърдечие към хора със специфични потребности. За Съвета е смущаващо безкритичното и необятно разпространяване на клип, унижаващ човешкото достолепие и безцеремонното тъпчене на положителните нрави. Съвет за електронни медии моли към доставчиците на медийни услуги да не се трансформират в платформа за дискриминационни практики, както и за разпространение на лица, преследващи скандална популярност и евтини сензации ".

Комисията за отбрана от дискриминация също се самосезира.

Тримата задържани остават в ареста за 72 часа, на следващия ден прокуратурата ще желае непрекъснатото им задържане под стража.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР