Районната избирателна комисия не откри нарушения в Септември след втория

...
Районната избирателна комисия не откри нарушения в Септември след втория
Коментари Харесай

След проверка РИК не откри изборни нарушения в Септември

Районната изборна комисия не откри нарушавания в Септември след втория подаден сигнал по този мотив. Направена е инспекция, изискани са и отговори на заложените въпроси от Община Септември.

Ето какво гласи решението по проблема:

В РИК-Пазарджик е постъпил сигнал вх. №2/ЖС от 13.03.2021г. от Борислав Стефанов Малешков. В сигнала са посочени 4 /четири/ обособени действия, които съгласно подателя съставляват нарушавания на чл.168 ал.3 от ИК, както следва:

Точка 1. и точка 2. от сигнала се твърди нарушаване на чл.168, ал.3 от ИК, заради потребление на профила във Facebook на „ Локомотив Септември”, който е бил посочен като формален контакт на Община Септември във вестник „ Септемврийци”, издание на Община Септември.

Точка 3. от сигнала се твърди, че чиновници от общинската администрация на гр.Септември са сложили на персоналните си профили в обществена мрежа „ Facebook “, фотография на претендент за депутат.

Точка 4. от сигнала се твърди, че на територията на гр. Септември, върху спирки на автобусния превоз в региона на жп. гарата, Медицинският център, общинския пазар и на площи от общинския пазар са разлепени пропагандни материали, изобразяващи претендент за депутат и кмета на община Септември.

РИК-Пазарджик, с Решение № 107-НС/13.03.2021 година, взето с Протокол № 14-НС/13.03.2021 година, е разпоредил осъществяване на инспекция по по този начин постъпилия сигнал от членовете на РИК-Пазарджик, както и отговори от страна на община Септември.

По електронната поща е постъпил отговор от община Септември с вх.№ 112/15.03.2021 година, в който се дава отговор на въпросите от сигнала. Излагат се следните мнения:

По т.1 и т.2 от сигнала: Община Септември, както и кметствата в нея, нямат договорни връзки с Facebook профила ЛОКОМОТИВ СЕПТЕМВРИ, както и с други страници, отразяващи събития в Общината. Вестник „ Септемврийци “ не е издаван от септември месец 2019 година и няма да се издава до привършване на предизборната акция.

По т.3 от сигнала се сочи, че няма възбрана за чиновниците на общинската администрация да членуват в политически партии и/или други политически организации. Изрично се сочи, че според т.8 от Решение № 2064-НС/16.02.2021 година на ЦИК обществените мрежи не са медийни услуги по смисъла на ИК.

По т.4 от сигнала се сочи, че визираните в сигнала спирки и структура на градския пазар са общинска благосъстоятелност и община Септември има подписани контракти за даването им за краткотрайно възмездно прилагане за слагане на рекламни материали.

За да се произнесе по по този начин постъпилия сигнал, РИК-Пазарджик съобрази следното:

Съгласно член 168, алинея 3 от ИК,,Във връзка с предизборната акция се не разрешава безплатното потребление на обществен административен ресурс’’.

Съгласно наредбата на § 1, т. 18 от ДР на ИК: „ Публичен административен запас " са бюджетни средства, пространства, коли, самолети и други транспортни средства, съоръжение и други движими и недвижими движимости - държавна или общинска благосъстоятелност, предоставени на администрацията, държавните и локалните органи, и държавните и общинските предприятия както и трудът на чиновниците в администрацията’’.

Съгласно наредбата на член 182, алинея 1 от ИК не се позволява предизборна пропаганда в държавни и общински институции, институции, държавни и общински предприятия и в търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала.

Съгласно наредбата на § 1, т. 17 от ДР на ИК: „ Предизборна пропаганда " е апел за поддръжка или за неподкрепа на претендент, партия, коалиция или предприемчив комитет при присъединяване в избори. Наименованието и знаците на партия и коалиция, сложени върху предмети, в които не се съдържа апел за поддръжка, не се считат за пропаганда по смисъла на кодекса’’.

Съгласно наредбата на § 1, т. 15 от ДР на ИК: „ Медийна услуга " е основаването и разпространяването на информация и наличие, предопределени за забележителна част от аудиторията и с ясно влияние върху нея, без значение от средствата и технологията, употребявани за предаването им. Медийни услуги са: а) печатните медии - вестници, списания и други периодически издания; б) медиите, популяризирани посредством електронни съобщителни мрежи, като: аа) публичните и комерсиалните електронни медии - лицензираните или записаните публични или търговски снабдители на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги; бб) онлайн новинарските услуги - електронните издания на вестници, списания, осведомителни организации и други електронни издания. Не са медийни услуги обществените мрежи - фейсбук, туитър и други сходни, и персоналните блогове като се изключи профилите в обществените мрежи на медиите по букви „ а " и „ б ".

По т. 1 и т.2 от сигнала - Не са налице данни за осъществяване на предизборна пропаганда, съгласно наредбата на § 1, т.17 от ДР на ИК. Както към този момент беше посочено, законодателят е дал легална формулировка за,,предизборна агитация’’. Предвид изчерпателната законодателна уредба на това разбиране, разширителното пояснение на понятието,,агитация’’ е неприемливо. Забраната, планувана в закона, е да се пропагандира,,за подкрепа’’, респективно за,,неподкрепа’’ на някой претендент, партия или коалиция. Всички други дейности и/или бездействия на претендентите, осъществени в границите на предизборната акция, които не покриват законодателната формулировка на понятието,,предизборна агитация’’ не могат да се смятат за нарушаване на ИК.

По т.3 от сигнала както беше посочено нагоре, законодателят категорично е изключил персоналните обществените мрежи, в това число фейсбук от понятието „ Медийни услуги”. Следва да се означи, че според наредбите на ЗДСл не е лимитирано правото на държавния чиновник да членува в политически партии и/или други политически организации. Доколкото съществува нормативна възбрана, то същата се концентрира в това, че политическите пристрастия на държавния чиновник не би трябвало да въздействат върху осъществяването на служебните му отговорности. В съответния случай, нарушавания на служебните отговорности на държавните чиновници не се настояват в сигнала.

По т.4 от сигнала при съществуване на договорни връзки сред общината и трето лице не е налице нарушаване на чл.168 ал.3 от Изборния кодекс /безплатно прилагане на обществен административен ресурс/. В съответния случай въпросът, заложен от РИК-Пазарджик на Община Септември, е напълно съгласуван с въпроса, подложен от създателя на сигнала, като не е налице негова смяна или перифразиране. Отговорът на Община Септември е съгласуван с поставения въпрос. Вън от горното, в сигнала не са изложени съответни данни и доводи за съществуване на прилагане на обществен запас, а се излагат само подозрения в тази тенденция. Липсват доказателства за нарушаване на ИК.

Като взе поради направените с инспекцията констатации и на съображение чл.87, ал.1 т.22 от Изборния кодекс РИК – Пазарджик,

РЕШИ:

ОТХВЪРЛЯ постъпилия сигнал с вх.№ 2/ЖС от 13.03.2021 година, защото при осъществената инспекция не се откри нарушаване на наредбите на Изборния кодекс.

Решението предстои на оборване по реда на чл.73 ал.1 от ИК.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР