Районна прокуратура-Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу

...
Районна прокуратура-Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Съдят обвиняеми за измама чрез въвеждане в заблуждение на клиент на банка

Районна прокуратура-Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против И.Б. (на 52 години) и Х.К. (на 50 години) за осъществена от тях машинация посредством въвеждане в подвеждане за имотна полза.

На 06.08.2021 година жителката на гр. Берковица А.Н. получила позвъняване на мобилния си телефон от лице, показало се като чиновник на банка. Той декларирал на дамата, че са постъпили данни за корист с персоналните й данни и са направени опити за разпореждане на парични суми от банковата й сметка.

Мъжът я свързал със чиновник от отдел „ Информационни технологии “ на банката, който на собствен ред я убедил да изтегли мобилното приложение „ Any Desk “, което тя направила. Освен това по негово искане тя му предоставила код за достъп до телефона си. Според въпросния компютърен експерт това било належащо за сканиране за вируси и определяне на повода за преводните нареждания. Той й предложил подпомагане, като за по-голяма меродавност на дейностите си изпратил на А.Н. скрийншот, показващ наличността по нейната сметка.

Междувременно дамата направила инспекция посредством мобилното приложение на обслужващата я банка и открила, че по сметката й има доста по-малка сума.

Незабавно тя посетила клон на банката в гр. Берковица, където уведомила служителя й за случилото се. Било й доказано за пет нареждания от нейната сметка към компания „ Д.Т. “ ЕООД. Сумите били блокирани. Впоследствие по сметката й били възобновени 119 000 лв.. Липсвали обаче останалите 30 000 лв. по един от преводите.

В хода на следствието са били открити паричните преводи от сметката на А.Н. към компания „ Д.Т. “ ЕООД, с шеф обвиненият И.Б. Събрани са доказателства, че той изтеглил в брой 10 000 лв. и превел с платежно разпореждане 19 700 лв. по сметка на компанията му в друга банка.

Привлечен и разпитан в качеството на обвинен И.Б. не се признава за отговорен, като декларира, че обвиненият Х.К. го помолил по банковата сметка на компанията му да бъде изработен паричен превод на пари. При постъпването на сумата той трябвало единствено да я изтегли и да му я съобщи.

При извършената очна ставка сред И.Б. и Х.К. не са отстранени несъгласията сред двамата обвинени.

По делото са събрани доказателства, които по безапелационен и неоспорим метод откриват виновността на причинителите на закононарушението – банкови извлечения и информации, заверени копия на платежни нареждания, умозаключение по назначената и направена съдебно-икономическа експертиза, докладна бележка с разбор на трафични данни, протоколи за разпит на очевидци.

Причинените на потърпевшата вреди в размер на 30 000 лв. не са възобновени.

Предстои делото да продължи в съда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР