Районна прокуратура – Бургас повдигна обвинение на Петър Б. и

...
Районна прокуратура – Бургас повдигна обвинение на Петър Б. и
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на двама души за палежа на апартамент на бургаския фоторепортер

Районна прокуратура – Бургас повдигна обвиняване на Петър Б. и Р.Я. за това, че на 14.10.2018 година към 03:25 часа в качеството на подстрекател (за Петър Б.), съзнателно склонил Р.Я. (извършител) да възпламени непознато имущество на забележителна стойност, а точно апартамент в гр. Бургас, благосъстоятелност на фоторепортера Борислав Пенков и електрическо табло с 27 броя електромери, и прекъсвачи, на същия етаж и адрес благосъстоятелност на „ Електроразпределение ЮГ “ ЕАД, на неустановена все още стойност на нанесените вреди – закононарушение по чл.330, ал.1, вр.чл.20, ал.3 от Наказателен кодекс.

Подробности по повдигнатите обвинявания разкриха господин Любомир Петров – Адм. началник на Апелативна прокуратура – Бургас, госпожа Йовита Григорова – Зам. административен началник – Зам. апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – Директорът на ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас, които взеха присъединяване в брифинг по тематиката.

Г-н Петров заяви, че по отношение на Петър Б. е наложено задържане за период до 48 часа и Районна прокуратура – Бургас към този момент е внесла в съда искане за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на обвинения. Г-н Петров уточни, че Петър Б. е няколкократно осъждан, в това число като началник на ОПГ, палеж, увреждане на непознато имущество и за нанасяне на лека телесна щета против потърпевшия от палежа Борислав Пенков. Той добави, че 33-годишния бургазлия Р.Я. е с повдигнато обвиняване за фактическото извършителство на палежа, като все още се укрива от органите на Министерство на вътрешните работи. Р.Я. също има предишни осъждания, главно за обири.

Г-н Петров бе безапелационен, че в случай че Р.Я. бъде открит от страна на полицейските чиновници, то във връзка с него също ще бъде поискано налагането на мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Г-н Петров уточни, че наказването, което планува закона за незаконното действие, в което двамата мъже са упрекнати е „ отнемане от независимост “ за период от 1 до 8 години, само че в случай че заключението по към този момент назначената по делото пожаро-техническа експертиза покаже, че пожара е можело да се популяризира и по други парцели или е имало заплаха за живота на самия господин Пенков или на жители живеещи в съседство на неговия апартамент, то обвиняването ще бъде изменено, като следователно предвижданото от закона наказване „ отнемане от независимост “ е за период от 3 до 10 години.

Г-н Петров добави, че с работата си по това дело правоохранителните органи показват своята безапелационна непоносимост било към палежите, било към закононарушения с потърпевши публицисти или фоторепортери „ Посегателство против публицисти или служители на реда е директно посягане против най-ценните правила на едно демократично общество “. Той изрази своята служебна признателност за извънредно професионално свършена работа от страна на полицията по откриване на закононарушението.

Г-н Калоянов означи, че двамата обвинени имат близки връзки между тях. Той добави, че не трябва да се не помни, че в този жилищен вход с изключение на господин Пенков живеят деца и възрастни хора. Очевидно присъдите, които обвиненият е получил във времето не са осъществили своята превъзпитателна функционалност по отношение на него. Г-н Калоянов добави, че през 2016 година Петър Б. е бил арестуван по досъдебно произвеждане, което се следи от Специализираната прокуратура, като участник в ОПГ. Г-н Калоянов заяви, че работата по случая продължава, като има действителна опция броят на арестуваните да се усили минимум с още 1 лице. Разследва се и за осъществена насила.

На свое съвещание, извършено след привършване на брифинга, Районен съд – Бургас почете настояването на прокуратурата и наложи мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Петър Б., оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР