Равнището на регистрираната безработица продължава да е 5,7 на сто

...
Равнището на регистрираната безработица продължава да е 5,7 на сто
Коментари Харесай

Регистрираната безработица се запазва на 5,7% и през юли

Равнището на записаната безработица продължава да е 5,7 на 100 и през юли, демонстрира административната статистика на Агенцията по заетостта. Това оповестиха от пресцентъра на организацията. Отчита се минимално намаляване от 0,08 процентни пункта по отношение на юни 2018 година и от един процентен пункт на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 185 834, като числеността им се свива с 1.5 на 100 по отношение на предходния месец и с 15.9 на 100 по отношение на година по-рано. Новорегистрираните през юли са 22 637, като от тях 1699 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 36 720 чрез трудови тържища и осведомителни събития, срещи и презентации със завършващите обучение, проведени от кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници и други

Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана също към заети, учащи и пенсионери, като през юли 520 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 17 211 са постъпилите на работа през месеца, като 82.4 на 100 от тях са устроени в действителната стопанска система. В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, през месеца в субсидирана претовареност са включени 3036 души: 433 - по стратегии, 133 - по ограничения и 2 470 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

През месеца общо 1178 безработни са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности. Професиите, в които се образоват курсистите са главно в направленията търговия на едро и дребно, приложна информатика, строителство и градинарство (паркове и градини), а основните компетентности са най-много цифрова, предприемачество, умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 707, като 75.7 на 100 от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30.9 на сто), търговията (14 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (8.2 на сто), административните и спомагателните действия (7.9 на сто), образованието (7.9 на сто), строителството (6.7 на сто) и интервенциите с недвижими парцели (4.2 на сто) и други

Най-търсените групи специалности през месеца са били: служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; преподаватели; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни на тях; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на МПС и преносими съоръжения; монтажници и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР