Ръцете ви могат да правят чудеса, просто ги използвайте умело

...
Ръцете ви могат да правят чудеса, просто ги използвайте умело
Коментари Харесай

Домашен квасен хляб

Ръцете ви могат да вършат чудеса, просто ги използвайте ловко - пригответе този домакински самун и оставете на аромата да доближи до всички у дома

Необходими Продукти

● брашно - 450 г + още за доизмесване
● мая - 80 г жив (от пълнозърнесто брашно)
● сол - 2 щипки
● вода - 250 мл
● олио - или зехтин (за намазняване на ръцете)

Начин на подготвяне

Домашният квасен самун се отличава със своята мека сърцевина и хрупкава коричка. Има присъщ усет, който не би могъл да се обърка.

Преди да започнете с приготвянето му, подхранете кваса, с цел да бъде пресен, когато го добавите към тестото за хляба. След това пресейте брашното, прибавете задействания мая към него. Разбъркайте.

Може да употребявате миксер за комплициране на тестото. След 10 минути месене, оставете за половин час до 40 мин. После прибавете още малко брашно и сол. Направете същото още 2 пъти.

Когато сте подготвени, оформете готовия самун с мая и го сложете в тава за печене. Завийте го с забрадка, която не би трябвало да го допира. Заредете се с самообладание, тъй като втасването продължата от три до осем часа съгласно иползвания мая.

Щом е подготвен, направете няколко разреза върху хляба, поръсете с малко брашно и печете за 10 мин. на 220 градуса, след това за още 30 мин. на 180 градуса. Трябва да придобие златиста коричка. Ще разберете, че е подготвен, в случай че при почукване върху коричката, чуете кух тон.

Щом е подготвен, оставете да изстине и чак тогава разрежете и сервирайте неустоимо вкусния квасен самун!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР