Ратифицирано бе участието на гръцкия национален газов оператор DESFA SA

...
Ратифицирано бе участието на гръцкия национален газов оператор DESFA SA
Коментари Харесай

Ратифицирано е участието на DESFA в компанията за терминала при Александруполис

Ратифицирано бе присъединяване на гръцкия народен газов оператор DESFA SA в акционерната конструкция на компанията Gastrade SA, която дава отговор за построяването на терминала за полутечен природен газ (LNG) при Александруполис, оповестиха от гръцкия газов оператор.
С това DESFA става акционер с 20% дял в плана за плаващо оборудване за предпазване и регазификация на полутечен природен газ (FSRU) при гръцкия град Александруполис.

Споразумението е подписано от основния изпълнителен шеф на DESFA Мария Рита Гали и от Елмина Копелузу - създател, акционер и ръководител на борда на Gastrade. Ратификацията се извършва след утвърждението от Европейската комисия /въз основа на Регламента за сливанията на ЕС/ за придобиване на взаимен надзор върху Gastrade от DESFA, Елмина Копелузу, DEPA Commerce AE, GasLog Cyprus Investments Ltd. и българския газов оператор " Булгартрансгаз " ЕАД.

Изпълнението на плана за терминал за полутечен природен газ край гръцкия град Александруполис е от изключително значение за плана IGB, защото ще сътвори повече благоприятни условия за транспорт на газ през интерконектора Гърция-България. Двата енергийни плана се развиват в цялостна синергия.

Българското държавно управление публично заявява, че „ Булгаргаз “ ЕАД ще резервира спомагателен потенциал за транспорт в интерконектор Гърция - България в размер до 500 млн. куб. м. на година за интервал от 3 до 5 години. От своя страна, „ Булгаргаз “  се ангажира да контракти доставки на полутечен природен газ за потребителите в България при конкурентни ценови условия през интерконектора IGB. Българската " Булгартрансгаз " е подписала контракт за придобиване на 20% от капитала на компанията, която създава гръцкия план.

LNG терминалът ще е в непосредствена непосредственост до една от входните точка на интерконектора сред България и Гърция в региона на град Комотини. Това обезпечава софтуерно преимущество при преноса на доставения на терминала природен газ до клиентите в България през IGB.

Финализирането на плана ще способства за потреблението на цялостния потенциал на IGB и ще обезпечи спомагателни количества природен газ за пазарите в Югоизточна Европа чрез предлагането на нови източници и направления за доставка. С двата плана се реализира диверсификация за България и района на Балканите, като се предизвиква конкуренцията и се покачва сигурността на доставките. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР