Растящите цени на горивата и по-специално на бензина стряскат повечето

...
Растящите цени на горивата и по-специално на бензина стряскат повечето
Коментари Харесай

Обърнете внимание на бензина - със сигурност не знаете тези факти за горивото

Растящите цени на горивата и по-специално на бензина стряскат множеството водачи в България. Освен че би трябвало да заплащат повече, автомобилистите би трябвало да внимават и за качеството на бензина, който сипват. В сходни рецесии се появяват доста спекуланти, които оферират горива на по-ниска цена, то те са със подозрително качество.

Ето 6 обстоятелството за бензина, които могат да бъдат от употребява в сходна обстановка:

Бензинът има сензитивност

Това е механически термин, а не литературна притча. Основната характерност на бензина е неговото октаново число (OC). Колкото по-високо е, толкоз по-добре бензинът устоя на експлозия. Този брой се мери по два метода - двигателен и проучвателен.

Изследователското октаново число (research octane nomber, RON) постоянно е по-високо от моторното октаново число (motor octane nomber). И точно разликата сред тях се назовава „ сензитивност на бензина “ (от британски - fuel sensitivity). Колкото е по-ниска тя, толкоз по-добре.

Моторният способ на премерване е по-твърд, като имитира придвижването по автомагистралата. А изследователският е по-подходящ за градско шофиране. По този метод, колкото по-ниска е чувствителността, толкоз по-висока е детонационната резистентност при всевъзможни работни условия. Любопитно е, че бензин A92 превъзхожда по сензитивност както A-95, по този начин и A-98.

Бензинът не се скапва със захар

В остарялата френско-италианска комедия „ Глупакът “ с Луи дьо Фюнес и Бурвил неприятел изсипва пакет захар в резервоара за бензин на колата на съседа. Лепкавата маса би трябвало да запуши горивните тръби и филтрите, като във компания това поработи. Един елементарен опит обаче демонстрира, че захарта не се разтваря в бензин.

При шофиране частите ще се трансфорат в купчина гранулирана захар, само че тя също ще лежи на дъното на резервоара.

Единственият късмет захарта да скапе нещо е да се смеси с вода, която постоянно участва в резервоара, въпреки и в дребни количества. Но и тогава следствията няма да бъдат ужасни.

Бензинът може да замръзне

Само че точният отговор на въпроса „ по кое време “ не е посочен нито в едно ръководтво. Приблизителната точка на заледяване е известна - при -70 ° С. В същото време бензинът се сгъстява, само че не по едно и също време, а на фрагменти, след което следва кристализация.

Нещо друго обаче е по-любопитно – от мотора, най-малко съгласно настоящите стандарти на производителите, не се изисква да работи при температури от под минус 25-30° С. Следователно два пъти по-високата стойност за точката на заледяване на бензина е повече от задоволителен индикатор.

Европейският бензин се отличава от американския

В Съединени американски щати октановото число на AKI (индекс срещу детонация) се дефинира като средноаритметично сред RON и RON. И в случай че инструкциите за американска кола демонстрират приложимост на бензин A-91, тогава в Европа тази кола би трябвало да бъде зареждана с А-95. Съответно, американският стандарт A-93 е еднакъв на A-98.

За бензин се харчат най-вече пари

Всеки ден се харчат милиони левове за бензин. Това обаче не е изненадващо, защото бензинът прави най-големия оборот в света измежду потребителските артикули. А на второ място е... кафето!

Бензинът се скапва

Съвременните бензини губят първичните си качества даже по-бързо от предходните горива, употребяващи тетраетил олово, написа fakti.bg. Според актуалните разпореждания, гаранционният период за предпазване на бензин от всяка марка е 1 година от датата на произвеждане.

Няма разделяне по октанови цифри и климатични зони, само че това не постоянно е било по този начин. Любопитно е, че преди към 40 години справочниците оповестяват, че срокът на валидност на бензина от А93 до А98 е 24 месеца за северната зона, 18 месеца за междинната зона и единствено 6 месеца за южната зона.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР