Растението енсет, известно като фалшив банан, може да спаси от

...
Растението енсет, известно като фалшив банан, може да спаси от
Коментари Харесай

Фалшив банан е панацея срещу продоволствената криза в Африка

Растението енсет, известно като подправен банан, може да избави от продоволствена рецесия най-бедните региони на света. То се отглежда в Етиопия и служи за приготвянето на каша и самун, като обезпечава храна за почти 20 милиона души.

Енсет е непосредствен родственик на банана. Плодовете му не са негодни за консумация, за разлика от корените и стъблата, които са богати на скорбяла.

Организацията по храните и земеделието оповестява, че енсетът обезпечава повече количество храна на единица повърхност, в сравнение с множеството зърнени култури. Смята се, че 40 до 60 растения от енсет, заемащи 250-375 квадратни метра, могат да обезпечат задоволително храна за едно семейство от 5 до 6 души.

Изследвания допускат, че наричаното „ подправен банан “ растение може да се отглежда доста по-мащабно в Африка.

" Това е растение, което може да играе в действителност значима роля във връзка с справяне с казуса продоволствена сигурност и устойчивото развиване, " споделя пред BBC лекар Уендауек Абебе от университета Хауаса в Ауаса, Етиопия, представен от profit.bg.

Използвайки селскостопански изследвания и изкуствени модели, учените са планували обсега на териториите, на които може да се отглежда енсет в идващите четири десетилетия. Според тях растението може да изхранва над 100 милиона души и да усъвършенства продоволствената сигурност в Етиопия и други африкански страни, включително Кения, Уганда и Руанда.

" Това растение има някои в действителност необикновени характерности, които го вършат безусловно неповторимо ", споделя Джеймс Борел от Кралската ботаническа градина в Кю. Садите го когато и да е, берете го когато и да е и е целогодишно. По тази причина го назовават дървото против глада.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР