Растежът на китайската икономика се забавя през третото тримесечие и

...
Растежът на китайската икономика се забавя през третото тримесечие и
Коментари Харесай

Китайската икономика забави ръста си до 4.9% през третото тримесечие

Растежът на китайската стопанска система се забавя през третото тримесечие и доближава 4.9% на годишна база, което е най-слабият резултат за последната година по данни на китайската статистика, представени от Financial Times. За съпоставяне - Брутният вътрешен продукт на страната през първото тримесечие набъбна с впечатляващите 18.3%, а за месеците от април до юни растежът беше 7.9%. Втората по величина стопанска система в света се е повишила с едвам 0.2% за интервала юли - септември по отношение на предходното тримесечие. Възстановяването на Китай се забавя заради рецесия с дефицит на електрическа енергия, разриви във веригите за доставки и разтърсвания на имотния бранш.

Ръстът на китайската стопанска система надминаваше този на развитите страни през 2020 година, воден от строителен взрив, по-висока индустриална интензивност и възходящ експорт, откакто случаите на COVID-19 се забавиха доникъде на годината. Последните данни обаче демонстрират загуба на инерцията. Резултатът е по-слаб по отношение на упованията за растеж от 5.2% съгласно изследване на Reuters измежду анализатори. Индустриалното произвеждане през септември пораства с 3.1% на годишна база - най-слабия резултат от март 2020 година насам, а новото строителство се забавя за шести следващ месец. Производството на алуминий понижава за пети следващ месец, а дневното произвеждане на стомана доближава най-ниското си равнище от 2018 година Напук на отрицателната наклонност, продажбите на дребно, индикатор за потреблението, надвишават упованията и нарастват с 4.4%, а безработицата спада до 4.9%. Очакванията на Китайската централна банка са за годишен растеж 8%.
Проблемите на Китай
Възстановяването е несигурно и неравномерно, съобщи представителят на Китайското национално бюро по статистика (BNS). С навлизането в третото тримесечие вътрешните и външните провокации са се нараснали, само че рецесията с дефицит на електрическа енергия е била краткотрайна, а имотният пазар е почнал да се стабилизира, настояват от институцията.

Властите в страната се борят с енергийна рецесия, която докара до ограничавания на енергоподаването в цялата страна и увеличи инфлацията за бизнеса до най-високото ѝ ниво от 1995 година насам. Правителството беше насила да усили добива на въглища макар обещанията за понижаване на въглеродните излъчвания от предходната година. Китай се сблъска и с възходящ брой случаи на ковид, заради което наложи ограничавания върху пътуването.

Приоритет на китайските управляващи в имотния бранш е да трансформират икономическия модел, основан на трупащи се огромни задължения. Правителството наложи ограничавания върху ипотеките и заемите на строителните компании и извади на показ проблемите в бранша, който способства за над една четвърт от производството на страната. Това провокира трус в бранша с недвижими парцели. Площта на новото строителство е намаляла с 4.5% тази година. Миналия месец Evergrande, втората по продажби китайска строителна компания, пропусна поредност от заплащания по облигации, което докара до спад на инвеститорския интерес и по отношение на други строителни групи. Китайската централна банка съобщи, че не е склонна да помогне на Evergrande, който се чака през идващите месеци да претърпи едно от най-големите преструктурирания в страната, само че съобщи, че процесът е " контролируем ".

Според Томи Ву, основен икономист в Oxford Economics, дефицитът на електричество и спадът на производството ще са по-малък проблем през последното тримесечие на годината, само че имотният бранш ще продължи дърпа надолу растежа. Анализаторът чака възобновяване да бъде заздравено посредством държавни ограничения, в това число обезпечаване на ликвидност на междубанковия пазар, развиване на инфраструктурата и облекчение на някои правила за кредитиране в имотния бранш. Китайската централна банка към този момент не дава сигнали за евентуално понижаване на условията за минимални запаси, което би осигурило по-голяма ликвидност.

Въпреки общото закъснение на китайската стопанска система износът е повишен с 28% предишния месец на годишна база в доларово изражение - знак за резистентност за комерсиалния бранш на страната макар енергийната рецесия и усложненията с веригите за доставки.

Растежът на китайската стопанска система се забавя през третото тримесечие и доближава 4.9% на годишна база, което е най-слабият резултат за последната година по данни на китайската статистика, представени от Financial Times. За съпоставяне - Брутният вътрешен продукт на страната през първото тримесечие набъбна с впечатляващите 18.3%, а за месеците от април до юни растежът беше 7.9%. Втората по величина стопанска система в света се е повишила с едвам 0.2% за интервала юли - септември по отношение на предходното тримесечие. Възстановяването на Китай се забавя заради рецесия с дефицит на електрическа енергия, разриви във веригите за доставки и разтърсвания на имотния бранш.Ръстът на китайската стопанска система надминаваше този на развитите страни през 2020 година, воден от строителен взрив, по-висока индустриална интензивност и възходящ експорт, откакто случаите на COVID-19 се забавиха доникъде на годината. Последните данни обаче демонстрират загуба на инерцията. Резултатът е по-слаб по отношение на упованията за растеж от 5.2% съгласно изследване на Reuters измежду анализатори. Индустриалното произвеждане през септември пораства с 3.1% на годишна база - най-слабия резултат от март 2020 година насам, а новото строителство се забавя за шести следващ месец. Производството на алуминий понижава за пети следващ месец, а дневното произвеждане на стомана доближава най-ниското си равнище от 2018 година Напук на отрицателната наклонност, продажбите на дребно, индикатор за потреблението, надвишават упованията и нарастват с 4.4%, а безработицата спада до 4.9%. Очакванията на Китайската централна банка са за годишен растеж 8%.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР