Расте напрежението между САЩ и Русия заради сваления във вторник

...
Расте напрежението между САЩ и Русия заради сваления във вторник
Коментари Харесай

Високо напрежение между САЩ и Русия, след като руски изтребители свалиха самолет MQ-9 Reaper над Черно море

Расте напрежението сред Съединени американски щати и Русия поради сваления във вторник американски безпилотен аероплан над Черно море.

Пентагонът заяви, че дронът бил на рутинна разследваща задача в интернационалното въздушно пространство над Черно море, когато два съветски изтребителя пробвали да го прихванат, осведоми Нова телевизия.

Подобни дейности не са необикновени, само че в този случай, съгласно Вашингтон, става въпрос за „ непрофесионално и рисково ” държание на съветските водачи, тъй като се е стигнало до конфликт.

Руски изтребител е блъснал витлото на американския дрон и това е станало причина той да се разбие в Черно море. Според Пентагона, съветските изтребители изхвърлили преди този момент няколко пъти гориво върху дрона.

От съветското военно министерство настояват, че дронът паднал във водата вследствие на внезапна маневра и не е имало конфликт. Москва преглежда случая като провокация, съобщи съветския дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов, откакто беше извикан в Държавния департамент.

„ Продължаваме да събираме информация за това какво тъкмо се е случило, само че мисля, че въз основата на дейностите на съветските водачи – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално държание. Тези дейности приказват сами по себе си. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се доближили толкоз покрай безпилотната машина, че в последна сметка са развалили витлото на нашия MQ-9. Според нас, това е довело до щета и в съветския изтребител ”, съобщи Патрик Райдър, представител на Пентагона.

Белият дом и Пентагонът осъдиха съветските дейности, оповестява Българска национална телевизия.

Англия прикани за зоркост, Австралия упрекна Русия, че прави опити да предизвика западните сили.

Не се прецизира дали дронът е носил оръжие.

Междувременно американското издание Politico разкри, че Военновъздушни сили на Съединени американски щати, месец след началото на спора в Украйна, се пробвали да трансферира остарелите дронове MQ-9 Reaper на Киев.

Споразумението към този момент било подписано, само че Пентагонът го забавил, страхувайки се, че американските технологии ще попаднат в ръцете на Москва.

Снощи пък съветският президент Владимир Путин разгласи, че гърмежите на газопроводите „ Северен поток “ 1 и 2 през предходната година, са осъществени на държавно равнище. Той отхвърли версията, че самостоятелна про-украинска група е виновна за случилото се и я назова „ цялостна безмислица ”, оповестява Нова телевизия.

По думите му, този терористичен акт е поръчан на държавно равнище, тъй като нито един дилетант не може да извърши сходно деяние.

„ Кой има интерес? Теоретично Съединените щати имат интерес да спрат доставката на съветски енергийни източници към европейския енергиен пазар и сами да доставят количествата, в това число полутечен природен газ, даже и да е по-скъп с 25-30% повече от съветския ”, съобщи Путин.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР