Ръстът на заплатите у нас през първите три месеца на

...
Ръстът на заплатите у нас през първите три месеца на
Коментари Харесай

С колко се вдигат заплатите у нас

Ръстът на заплатите у нас през първите три месеца на тази година леко се забави спрямо 2021 година, само че приносът на частния бранш е по-силен от този на обществения. Това демонстрира Месечният преглед на българската стопанска система, оповестен от Министерство на финансите.

За разлика от миналата година, заплатите в обществения бранш се покачиха с по-нисък ритъм (1.8% на годишна база), до момента в който заплатите в частния бранш продължиха да нарастват с двуцифрен ритъм (11.6%).

През първото тримесечие на тази година номиналното повишаване на приходите от труд в страната доближи 9% и компенсира регистрирания растеж на потребителските цени, настояват от министерството.

Когато обаче отчетем показателя на потребителските цени, то действителният ритъм на напредък на заплатите възлиза на едвам 0.1%. Най-много нарастват заплатите в дейностите от бранш услуги като се изключи обществения бранш.

Средната заплата във Варна с 800 лв. по-ниска от тази в София

Тези действия имаха и главно въздействие за растежа на наетите лица. Най-висок ритъм на напредък на заплатите бе следен в хотелиерство и ресторантьорство (34.4%), следвано от просвета, спорт и развлечения (32.7%).

Дейностите с най-нисък напредък на междинната заплата бяха държавно ръководство (0.1%) и обучение (0%).
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР