Ръстът на заплатите през 2017 г. се забави до най-ниския

...
Ръстът на заплатите през 2017 г. се забави до най-ниския
Коментари Харесай

Заплатите в света с най-бавен ръст от 10 г. насам

Ръстът на заплатите през 2017 година се забави до най-ниския си ритъм от 2008 година, годината на финансовата рецесия, макар солидния стопански напредък и намаляването на безработицата в огромните стопански системи. Това оповестиха от Международната организация на труда (МОТ) в понеделник.

Най-новият отчет за заплатите в международен мащаб от организацията на Организацията на обединените народи също по този начин откри, че дамите по света не престават да бъдат платени с към 20% по-малко от мъжете.

Въз основа на данни от 136 страни МОТ съобщи, че растежът на заплатите е понижен от 2,4% през 2016 година до едвам 1,8% през предходната година, предава БГНЕС.

Но вероятностите за служащите са по-мрачни, когато от тези пресмятания бъде изваден Китай, чието голямо население и непрекъснато възходящите заплати оказват мощно въздействие върху данните.

Оставяйки Китай на страна се оказва, че заплатите са нарастнали единствено с 1,1% през предходната година, спрямо 1,8% през 2016 година

В сходство с последните трендове в отчета се акцентират и забележителните разлики сред разрастващите се страни и страните с високи приходи.

Сред тези, които МОТ назовава " нововъзникващите и разрастващи се стопански системи Г-20 ", заплатите съвсем са се утроили през последните 20 години, в това число са имали растеж от 4,3% през предходната година.

Но в напредналите страни от Г-20 заплатите са се повишили с оскъдните девет % през последните две десетилетия и единствено с 0,04 на 100 през 2017 година

Тези цифри, в подтекста на възходящия стопански напредък и намаляването на безработицата в страните с високи приходи, са " озадачаващи ", съобщи генералният шеф на МОТ, Гай Райдър, в изказване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР