Ръст от 17% на жалбите заради нелоялни търговци отчитат от

...
Ръст от 17% на жалбите заради нелоялни търговци отчитат от
Коментари Харесай

Ръст на жалбите за нелоялни търговци в Русе

Ръст от 17% на жалбите поради нелоялни търговци регистрират от Регионалната дирекция на Комисията за отбрана на потребителите в Русе. Повече от половината са за неприети рекламации на артикули и услуги, след тях се подрежда недоволството от монополистите - мобилни оператори, енергоразпределителни и ВиК сдруженията.

1245 тъжби са подали през предходната година консуматори от Русе, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

" Най-често жалбите са свързани със артикули от бита, транспорт на услуги, постоянно се жалват и от договорите с мобилните оператори по отношение на преподписването на контракти ", сподели Искрен Маринов – шеф на Регионална дирекция Комисия за отбрана на потребителите.

Чести са и сигналите, свързани със периодите за претенция. Ивайло Илиев си купил батерия от верига магазини в Русе. Четири дни по-късно той отказал да работи.

" Казаха, че щели да го изпратят в София за мнение. Аз не мога да схвана едно нещо – по какъв начин хората, които си купуват батерии, ще чакат 30-дневен период? Това касае гражданската отговорност, прегледите на автомобила ", разяснява Илиев.

Законът обаче планува единствено два периода за претенция според от типа на стоката.

" В този случай законодателят е определил, че търговецът може да ремонтира или да размени съответната стока, като за това срокът е едномесечен. Съответно пък е планувал, че артикули, които съдържат дигитален детайл, там срокът е " рационален "... няма формулировка кой период е рационален. Ако търговецът не успее да отремонтира стоката или откаже, едвам тогава може да се търси връщане на цялата сума или на част от нея ", разясни Искрен Маринов.

Според Ивайло Илиев обаче това е следващия пропуск в българското законодателство в ущърб на елементарния жител. Смята, че срокът би трябвало да е строго систематизиран за всяка една активност.

При покупка в интернет опциите за връщане на стоките са по-големи, по тази причина и все по-често се търсят онлайн търговци, разяснява Искрен Маринов.

Заради покачвания интерес към онлайн търговията и жалбите порастват, само че към момента са в пъти по-малко в съпоставяне със сигналите за физически магазини. Най-често сигналите са за подвеждаща информация за туристически услуги и места за настаняване, както и с невъзможността да се свържат с интернет търговеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР