Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от

...
Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от
Коментари Харесай

Внимание! Откриват все повече пилешко със салмонела у нас

Ръст на сигналите за инфектирано със салмонела пилешко месо от ПолшаЗа това оповестяват от Агенцията по сигурност на храните. Справка в системата за бързо обявяване демонстрира, че съвсем всяка седмица, след направени проучвания, инспекторите унищожават десетки тонове инфектирано месо.

От началото на годината до момента инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, импорт от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Само за съпоставяне, за предходната година случаите са три.

От общо 26 проби със инфектирано месо, единствено 10 са от рисковите типове салмонела, останалите 16 са за варианти, които не са рискови за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и подхващат заличаване на инфектираното месо.

"Салмонелата, която сме открили, е в разнообразни разфасовки - и при цяло пиле, както и при разнообразни типове разфасовки - бутчета, крила, филе, на всички места ", сподели пред Българска национална телевизия доктор Кремена Стоева, Дирекция „ Контрол на храните " БАБХ.

Заради зачестилите случаи на инфектирано със салмонела вносно пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка.Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.

"Ако се откри съществуване на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за заличаване. Така че хората би трябвало да бъдат изцяло спокойни, би трябвало да е ясно, че няма заплаха птиче месо със салмонела от Полша сега да се търгува на българския пазар ", добави доктор Кремена Стоева, Дирекция „ Контрол на храните " БАБХ.

Температура над 70 градуса убива бактерията, тъй че добре сготвеното пилешко месо не е рисково и не може да ни болести.

Иначе признаците на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.

"Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите признаци, изключително за рисковите групи,които са дребни деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също по този начин хората работещи в кухни или заведения за публично хранене наложително би трябвало да потърсят лекарска помощ ", сподели пред Българска национална телевизия доктор Александър Георгиев, общопрактикуващ доктор.

България няма по какъв начин да спре вноса на пилешко месо от Полша, защото и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преправка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат оптимално контрола на границата ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР