Ръст на респираторните вируси, особено при децата. За седмица случаите

...
Ръст на респираторните вируси, особено при децата. За седмица случаите
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова оповести синтомите на респираторните вируси, които агресивно настъпват

Ръст на респираторните вируси, изключително при децата. За седмица случаите са се усили с близо 50%, оповестяват лекари. Засега не е ясно изрично дали става въпрос за скрита Ковид вълна.

" Влизаме в есенно-зимния сезон. След потискането на редица вируси, които не съумяха да се изявяват поради ограниченията против Ковид-19, те ще желаят да вземат своето. Те засягат всички възрастови групи, само че имунната система на децата към момента не се е срещнала с всички вероятни причинители на инфекциозни болести. Едни и същи признаци могат да се причинят от разнообразни групи вируси ", каза вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ признаците са запушен нос, хрема, болки в гърлото, кихане, кашляне.

" Може да се появи главоболие, един или повече от един от тези признаци. Видяхме, че и SARS‑CoV‑2 провокира талази в този сезон. Не бива да забравяме и аденовирусите, те са извършител на проблеми в горните дихателни пътища. Добрата вест е, че огромна част от хората се оправят с тези инфекции в границите на една-две седмици ", добави Александрова.

Тя поучава да се сложи противогрипна ваксина.

" В някои страни изтеглиха слагането ѝ с месец-два по-рано. Целта беше хората да бъдат готови. Грипът, SARS‑CoV‑2, респираторно-синцитиалният вирус, който по никакъв начин не е за подценяване, той визира освен децата. А изключително уязвими са децата под 6 месеца и тези до 2 години, които имат вродени сърдечни и хронични болести ", разясни вирусологът.

Проф. Александрова акцентира, че се прави опит за комбинирана ваксина против грип, SARS‑CoV‑2 и респираторен синцитиален вирус.

" Инфекцията от SARS‑CoV‑2 при огромна част от хората може да протече безпроблемно, само че при дребна част може да провокира доста съществени затруднения. Така е при грипа. Ако не друго, най-малко видяхме, че ограниченията могат да ни предпазят от по-широко разпространяване на вируси. Но риновирусите не се уплашиха от ограниченията. Една от аргументите е, че те нямат обвивка, която прави грипния и SARS‑CoV‑2 уязвими към дезинфектантите ", добави тя.

Проф. Александрова добави, че Омикрон продължава да се популяризира:  " Ще има нови разновидности. SARS‑CoV‑2 не е някакъв необикновен вирус. Това, което обаче провокира драмата, е това, че той беше безусловно нов за нас. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР