Ръст на детската престъпност през 2018 година, показва статистиката на

...
Ръст на детската престъпност през 2018 година, показва статистиката на
Коментари Харесай

Увеличава се детската престъпност в България

Ръст на детската престъпност през 2018 година, демонстрира статистиката на Министерство на вътрешните работи. Какви са най-честите закононарушения, осъществени от деца и на каква възраст са те, разясняват публицистите Паулина Найденова и Маргарита Петкова и психологът Иван Игов в Сутрешния блок на Българска национална телевизия.

Повече вижте във видеото:

Журналистът Паулина Найденова заключи статистиката на Министерство на вътрешните работи, че през 2018г. общо 96 000 закононарушения са осъществени от деца. Тя разясни, че в София са осъществени най-вече закононарушения от деца, а в Смолян минимум.

Като причина тя уточни преди всичко - кражбите. След тях се подреждат закононарушенията, свързани с опиати, и хулиганските прояви - в учебните заведения и на улицата. Според Министерство на вътрешните работи аргументите за експанзията са сменени морални полезности, обществени проблеми, липса на задоволително стратегии за ангажиране на младежите, отвод от учебно заведение в ранна възраст и фамилни проблеми, добави журналистката. Според статистиката най-сериозен растеж на детската престъпност има в графата на малолетните - с 6% по отношение на 2017 година.

Психологът Иван Игов и журналистката и някогашна преподавателка Маргарита Петкова също разясниха по тематиката.

Иван Игов съобщи, че не може да се приказва за деца нарушители, тъй като самият закон отхвърля да назова децата нарушители. Той добави, че проблемите с децата се зараждат в фамилната и обществената среда, само че главната причина би трябвало да се търси е в родителите.

Според него в България десетки институции се занимават с държанието на децата отвън нормата, само че всички те работят по отношение на закона за противообществените прояви, който е от 1956 година Игов счита, че в днешното демократическо общество този закон не е кадърен да реши сходни проблеми.

Според Маргарита Петкова всички институции настояват, че се занимават с децата и превантивните ограничения за техните противообществени прояви, само че не се регистрират позитивни резултати. Петкова добави, че стопанската система в страната би трябвало да е работеща, с цел да може и майките и бащите да намерят подобаваща специалност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР