Ръст на болните от лаймска болест, след ухапване от кърлеж.

...
Ръст на болните от лаймска болест, след ухапване от кърлеж.
Коментари Харесай

Пик на ухапвания от кърлежи, 100 души са заразени с лаймска болест

Ръст на болните от лаймска болест, след захапване от кърлеж. Заразените са към 100. Над 20 от тях са регистрирани в последната седмица. Други 30 са болни от марсилка тресчица. Според специалистите болните не са повече от предходната година. Броят им обаче евентуално ще се усили, тъй като сега кърлежите са най - дейни.

Много от ухапаните носят кърлежите за проучване в Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Мартин: Детето го ухапа. На Панчарево бяхме уикедна и през вчерашния ден го видяхме. Личният доктор - ходихме при него нощес - извади го и ни изпрати тук за проба. Даниела: Очаквам си резултата от кърлежа и да взема съответните ограничения, в случай че се постанова. Проф Ива Христова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания: Изследването на кърлежа не е по този начин меродавно, както проучването на индивида, тъй като теоретично може да се пропусне болест при проучването на кърлежа. По-важно е дефакто кърлежът какво е предизвикал на организма.
Най-добре е човек да се изследва 1 месец след ухапването.
Проф Ива Христова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания: Ако няма признаци никакви на мястото. Няма обща изнемощялост, болки по ставите, по мускулите. Може да се изчака до месец месец и половина и тогава да се направи проучването.


Опасност от заразяване с лаймска болест или марсилска тресчица има при към 3% от ухапаните. Можем да се предпазим от кърлежите, в случай че заобикаляме неокосени тревни площи.
Проф Ива Христова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания: Ако се постанова нахлуване в тревни площи, бързо оглеждайте тялото за забити кърлежи и бързо ги сваляйте. Д-р Надежда Стоева - шеф на ДКБ V МБАЛ, София: Важно е да се извади кърлежа от експерт, да не се вършат опити от пациентите, защото рискът е огромен, в случай че остане главичка или хоботче.
Ухапването от кърлеж не е незабавно положение, само че е добре да се извади в първите 12 часа. За това потърсете персоналния си доктор или кабинета за неотложна помощ, с който той има контракт. Ако отидете в незабавно поделение или кабинет, може да ви се наложи да платите за процедурата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР