Рано тази сутрина е издъхнал първият български военен представител в

...
Рано тази сутрина е издъхнал първият български военен представител в
Коментари Харесай

Внезапно е починал ген. Съби Събев - първият български представител в Щаб квартирата на НАТО в Брюксел

Рано тази сутрина е умрял първият български боен представител в Главната квартирата на НАТО в Брюксел ген. Съби Събев. Това оповестиха за Faktor.bg източници от Министерство на защитата. Ген. Събев бе уверен евроатлантик и защитаваше с войнска чест години наред българската национална самостоятелност. Беше непримир съперник на мръсната съветска война против Украйна и режима на Кремъл.

Роден е в сливенското село Желю челник на 29 януари 1950 година Средното си обучение приключва в Сливен в Техникум по електротехника „ Мария С. Кюри “. През 1975 година приключва Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия компетентност „ Щабни Военновъздушни сили “ и излиза като лейтенант и инженер по радиоелектроника. Получава предопределение като началник-щаб на 1-ва транспортно-десантна ескадрила в 16-и транспортен авиополк на летище Доброславци. През 1982 година приключва Военната академия в София. След като приключва академията е назначен за началник-щаб на 13-и вертолетен полк бойни вертолети. От есента на 1985 година служи в щаба на 10-и разбъркан авиационен корпус. През 1987 година приключва 3-месечен курс по изтребителна авиация във Военната академия „ Юрий Н. Гагарин “ в Монино, Съюз на съветските социалистически републики, а през 1994 година Военновъздушния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати след извоюван конкурс. Той е първия българин, приключил този генералщабен лицей. От 1 септември 1992 до края на 1993 година е началник-щаб на първа дивизия Противовъздушна отбрана. В обособени интервали е шеф на оперативния отдел и заместител началник-щаб на авиационен корпус. През м. октомври 1991 година минава ориентационен курс за НАТО в Оберамергау, Германия. На 1 септември 1997 година е назначен за шеф на Оперативното ръководство на Гл. щаб на Военновъздушните сили, където дава отговор за бойната подготвеност, оперативното обмисляне и подготовка на Военновъздушни сили и присъединяване в учения по партньорството за мир. През 1998 година приключва курс за обмисляне на авиационни акции в Париж, Франция.

На 25 февруари 2000 година е освободен от длъжността шеф на Оперативното ръководство на Главния щаб на Военновъздушните сили и назначен за шеф на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на Българската войска. На 7 юли 2000 година е почетен с висше военно звание генерал-майор. От 2000 година е на работа в Генералния щаб на българската войска, като оглавява Главно оперативно ръководство. Отговаря за оперативното обмисляне, бойната подготвеност, оперативната и бойна подготовка в Генералния щаб на Българската войска, планирането и контрола по провеждането на общовойскови учения, както и за подготовката изпращането на български контингенти в разнообразни мироподдържащи интервенции на НАТО в Босна и Херцеговина и Косово. На 7 май 2001 година е освободен от длъжността шеф на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на Българската войска и назначен за шеф на ръководство „ Планиране на защитата и въоръжените сили “ на Генералния щаб на Българската войска, където дава отговор за стратегическото обмисляне и създаването на военни концепции, тактики и доктрини, и координира военната подготовка за участие на страната в НАТО. В интервала 2000 – 2001 година е приключил курсове за висши военни фрагменти в Европейския център за проучвания в региона на сигурността „ Джордж Маршал “ в Гармиш – Партенкирхен, Германия и колежа на НАТО в Рим, Италия. На 6 юни 2002 година е освободен от длъжността шеф на ръководство „ Планиране на защитата и въоръжените сили “ на Генералния щаб на Българската войска. От 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 година е първия народен боен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел, след приемането на страната в Алианса. Изгражда военното посланичество в границите на националната делегация в НАТО и го интегрира във всички действия на Военния комитет на Алианса. В началото на 2005 година излиза в запаса.

По-късно работи като основен специалист във Военната академия в София в Центъра за перспективни проучвания на защитата. През 2002 година става шеф по интернационалните връзки на Асоциацията на приключилите Колежа на НАТО в Рим. През 2013 година пази дисертация във Военната академия по въпросите на военната промяна. Преподавал е в Нов Български университет. Същата година е определен за ръководител на управителния съвет на Съюза на офицерите от запаса „ Атлантик “ На президентските избори през 2016 година е кандидат-вицепрезидент с кандидат-президент Трайчо Трайков, издигнати от Коалиция „ Реформаторски блок “. От 2017 година е съосновател и определен за член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България за интервала 2017 – 2020 година Награждаван е с орден „ 30 години от успеха над фашистка Германия “ (1975), „ За отличие в Българска народна армия “ (1978, 1983), „ 40 години социалистическа България, юбилеен “ (1984), „ 40 години от успеха над хитлерофашизма “ (1985), „ 10 години безупречна работа “ (1985), „ 15 години безупречна работа “ (1990) и ордени „ За военна героизъм и заслуги “ – II ст. (1984), награден знак „ За вярна работа под знамената “ – II ст. (1991) и други.

Член е на управителния съвет на СОРА.

Ген. Събев беше един от създателите на Faktor.bg, където са оповестени доста негови изявленията, разбори и мнения.

Почивай в мир, приятелю!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР