Рано тази сутрин в 06:38 ч. българско време от стартовата

...
Рано тази сутрин в 06:38 ч. българско време от стартовата
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият кораб Союз МС-14 с човекоподобния робот Фьодор излетя!

Рано тази заран в 06:38 ч. българско време от стартовата площадка №31 на космодрума Байконур излетя сполучливо ракетата-носител “Союз-2.1а ” с галактическия транспортен съд “Союз МС-14 ”. Ако всичко мине по проект, след два дни корабът ще се скачи с Международната галактическа станция. 

Няма хора на борда на “Союз МС-14 ”. Полетът му съставлява безпилотен тест на новата ракета-носител “Союз 2 ”. Русия възнамерява да пенсионира историческата ракета “Союз-ФГ ”, която през последните години извозваше екипажи до МКС, в това число през тежки интервали като този след злополуката на совалката “Колумбия ” през 2003-та година и пенсионирането на останалите совалки след 2011-та. Тази есен е плануван един финален пилотиран полет на “Союз-ФГ ”, след което ракетата влиза в историята. Първото изстрелване на ракета “Союз 2 ” с хора на борда е планувано за април 2020-та година.

По информация от РИА Новости ракетата “Союз 2 ” ще употребява съветска цифрова система за ръководство. Старата ракета “Союз-ФГ ” е с украинска аналогова система за ръководство. 

Така 2020-та се обрисува да бъде значима година за пилотираната космонавтика. Хора ще бъдат изстрелвани в космоса последством три нови ракети: съветската “Союз 2 ” и американските “Атлас 5 ” и “Фолкън 9 ”. 

Вместо астронавти, през днешния ден на борда на “Союз МС-14 ” излетя човекоподобният робот Skybot F-850, или другояче казано Фьодор.

Роботът Фьодор навътре в кораба “Союз МС-14 ”. Снимка: Роскосмос

Фьодор е телеробот – благодарение на оператор на Земята, облечен в специфичен костюм, роботът може да повтаря тъкмо неговите придвижвания. Целта е някой ден рискови действия като излизанията в открития космос да бъдат сменени от човекоподобни роботи. За страдание Фьодор не е снабден с нужните системи, които да му разрешат за излезе от външната страна на станцията. Той ще се завърне назад на Земята през септември. Ако по-нататък получи възпросните ъпгрейди, ще излети още веднъж в космоса. 

По-рано НАСА съобщи, че и нейният човекоподобен робот ще се завърне на МКС, като това ще стане до края на 2019-та по време на полет на товарен транспортен съд “Драгън ” или “Сигнус ”. Роботът на име Робонавт работеше сполучливо няколко години в орбита, преди да се повреди и да бъде спретнат на Земята за ремонтни действия. Сега ремонтът му е приключен и той е още веднъж в подготвеност за полет.  

За повече информация по отношение на днешния полет: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР