Рано тази сутрин в 05:38 ч. българско време от космодрума

...
Рано тази сутрин в 05:38 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

Огнен ад на Байконур! Ракета “Протон” падна секунди след изстрелването и се взриви!

Рано тази заран в 05:38 ч. българско време от космодрума Байконур излетя ракета “Протон-М ” с три спътника от световната навигационна система на Русия “Глонас ”.

Но скоро след старта ракетата стартира да се накланя неестествено, след което явно автоматизираната система се опита да поправя полета. Това не съумя и ракетата се обърна, хвърча малко време в водоравен полет и насочи назад към космодрума Байконур.След това ракетата стартира да се разпада, обгърна се в пламъци и експлодира при съприкосновението със Земята. Всичко това стана в границите на секунди!

 Proton Failure

На фотографията: ракетата “Протон ” секунди преди да се разбие в земята. Вижда се разпадането на ракетата и отделянето на носната част. Снимка: ЦЭНКИ

Видео на неуспеха можете да изгледате на този Youtube адрес: http://www.youtube.com/watch?v=EJ5__1PPgNQ

На страницата на Роскосмос участва известие, което малко и ясно удостоверява, че при полета е зародила спешна обстановка и ракетата е паднала се е взривила на територията на космодрума Байконур. Роскосмос също по този начин оповестява, че е основана спешна комисия под управлението на заместник-ръководителя на роскосмос А. П. Лопатин.

По предварителна информация няма жертви. Не са известни какви обаче са материалните вреди, защото рухването и детонацията са станали на територията на космодрума.

Както оповестяват някои медии, това е първият път след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, когато ракета “Протон ” е падала след изстрелването си на територията на космодрума Байконур. Преди това, през 1969 година ракета “Протон ” с галактически уред, предопределен за проучването на Марс, е изхвърчала от същата тази площадка (от която и днешната ракета излетя) и се е разрушила скоро след излитането.

Днес космодрумът Байконур се намира на територията на Казахстан. Според предварителна информация управляващите разискват евакуация на популацията на близо, тъй като ракетите “Протон ” употребяват токсично гориво (хидразин и азотен окис).

Руската галактическа стратегия претърпява тежки времена през последните години. През 2011 година аварира галактически транспортен съд “Прогрес ”, предопределен за полет до “Международната галактическа станция ”. Същата тази година се провали и полетът на “Фобос-Грунт ”, предопределен за сателит на Марс. През 2012 година, през месец юли, имаше още веднъж неуспех на ракета “Протон ” с комерсиален сателит. В края на същата 2012 година още веднъж имаше повреда на горната степен “Бриз ” след изстрелване на “Протон ”, въпреки че спътникът беше избавен посредством маневра със личните си мотори.

Но в никакъв случай до момента през последните години не е имало подобен злокобен неуспех на ракета “Протон ” наоколо до стартовата площадка. Единствено през 2002 година ракета е експлодирала скоро след старта, само че тя е била “Союз ” – ракетите “Союз ”, за разлика от “Протон ”, употребяват за гориво керосин и О2, което не е мощно токсично.

Все още не знаем какви ще са следствията за съветската космонавтика след днешния сериозен неуспех, само че те са неизбежни – още повече, че Казахстан в такива случай слага съществени наказания. Ракетата “Протон ” към този момент остава без конкуренция за Русия. Страната приготвя заместител за тази ракета с името “Ангара ”, само че тя няма да е подготвена за полети още най-малко няколко години.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР