Рано тази сутрин към Антарктида потегли първата група от полярниците

...
Рано тази сутрин към Антарктида потегли първата група от полярниците
Коментари Харесай

Антартиктиците ни се подготвят за 30-ата експедиция на ледения континент

Рано тази заран към Антарктида потегли първата група от полярниците ни. След като предходната година поради строгите коронавирус ограничения, експедицията беше в най-малък състав и за малко, в този момент се обрисува пълноценнен сезон.

Това е 30-тата българска експедиция на ледения континент, която с изключение на юбилея, ще означи едно значимо начало - на градежа на новата научна лаборатория там.

Ще би трябвало да минат през най-бурното море - пролива Дрейк. И по тази причина значимите неща, които би трябвало да стигнат сухи, се поставят в бидони. Бидоните обаче в никакъв случай до момента не са били цялостни строителни материали.

" Радиостанции, ръкавици, ще вършим основите на новата база ", споделя кофражистът Юлиян Башев.

Ще върша въжена линия, по която ще се подвигат материалите за новия лабораторен блок, изясни Марчо Паунов.

Командирът въз основата Олег Василев разяснява, че това е слагането на едно ново начало - началото на новия лабораторен блок, който за идващите генерации ще бъде дом на българската просвета на Антарктика.

" Една научна лаборатория, която ще я употребяват нашите деца, децата на нашите деца - за 22 век, дори за 23 век!, съобщи ръководителят на Българския антарктически институт проф.Христо Пимпирев.

Затова тази експедиция е изключително вълнуваща и като във всяко значимо начало се означават символните условия. Годината е юбилейна, част от строителите са мюсюлмани, от Родопите, дружно с православните си събратя ще създадат най-здравите основи. Те би трябвало да устоят на всички антарктически стихии.

Лабораторията е изчислена за доста мощни ветрове, аеродинамична е и е на пилони, споделя проф. Христо Пимпирев.

" Условията за строителство са малко по-необичайни, само че поради огромната душа и сила, с която тръгваме, мисля че ще успеем да се представим добре ", изясни Олег Василев.

Но както постоянно, всяко едно връщане у дома, на българската база, крие доста въпросителни.

" Как ще заварим базата? Ще има ли сняг, няма ли да има сняг, провали ще има ли от зимата?, разяснява логистикът Камен Недков.

За 30-та година, само че за първи път задачата им е толкоз значима. Залогът е бъдещето на науката там.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР