Ранното предупреждение не става напълно автоматизирано. Необходими са хора, представители

...
Ранното предупреждение не става напълно автоматизирано. Необходими са хора, представители
Коментари Харесай

Министри и кметове ще решават дали да има предупреждения на гражданите чрез BG-ALERT

" Ранното предизвестие не става изцяло автоматизирано. Необходими са хора, представители на институциите, които следва да вземат решения дали да се реализира такова ранно предизвестие или не, на база на всички данни, които постъпват. Правомощията да се извърши ранно предизвестие имат министри, регионални шефове, кметове на общини, кметове на обитаеми места и кметски наместници. Както във връзка с националната система за ранно предизвестие, по този начин и на BG-ALERT ", изясни Джартов.

По думите му решението за предизвестие е последната стъпка, преди този момент авансово се следят избрани процеси и феномени.

В известието за предизвестие, което ще получават жителите, ще има линк, който насочва към уеб страницата на BG-ALERT, където ще се помества в допълнение информация.

Системата BG-ALERT добавя националната система за ранно предизвестие и обявяване, добави Джартов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той напомни, че на следващия ден, 7 ноември, стартират тестванията на BG-ALERT в разнообразни области на страната. На 29 ноември ще има народен тест. Това ще се случва в диапазона сред 12:00 и 12:30 ч., като само консуматори с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат вести.

Снимка: БТА

Tестовото известие ще бъде съпроводено със звуков сигнал и ще може да бъде спряно от потребителя след приемане. Съобщението ще бъде получено на мобилните устройства без значение в какъв режим са и на кой мобилен оператор, изясни основен комисар Джартов.

Ще има спомагателна верификация при потреблението на системата, преди да бъде пуснато известие за предизвестие, с цел да се избегнат злоупотреби, сподели Александър Джартов.

Той добави, че няма да има опция след стартирането на системата в приложимост да се направи по простъпка тест в действителна среда, както се случи предходната седмица.

Джартов уточни още, че институциите на всички места в страната са известени, че следва тестване на системата.

Той добави още, че се изготвя разпоредба за потреблението на системата и при започване на идната година се чака тя да стартира да работи публично.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР