Раннохристиянска базилика край село Звездица е най-сензационното откритие на варненските

...
Раннохристиянска базилика край село Звездица е най-сензационното откритие на варненските
Коментари Харесай

Варненските археолози със сензационно откритие

Раннохристиянска базилика край село Звездица е най-сензационното изобретение на варненските археолози през предходната година. Така Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей във Варна дефинира храма, който е датиран от 6 в.

„ Обектът е разказан от Карел Шкорпил, който засича съществуването на ранно християнска черква и открива няколко мраморни плочи с кръстове. Почти век по-късно имаме късмет да потвърдим за науката какво има там. Попаднахме на задоволително архитектура, с цел да създадем реорганизация по какъв начин е изглеждала църквата. Това е една от огромните и представителни църкви от този интервал, със безценен строеж, с представителна декорация във вътрешността от мраморни плочи и капители. Вероятно е била част от манастир, защото се намира надалеч от селищата от тази ера ”.

Базиликата се намира на няколко километра от манастир в местността Джанавара край квартал „ Аспарухово ”, който датира от средата на 5 в.

„ Това е най-важният раннохристиянски монумент в региона на Одесос и региона му, който ние прочут до момента. Това е голям колосален и безценен комплекс, който е доминирал над цялата местност, намирайки се на първия огромен рид против града. Комплексът е бил забележим от всяка точна на античния град и се е изправял като нравствен пазач над християнския Одесос ”, добави Васил Тенекеджиев.

Тенекеджиев предизвести, че паметникът е в окаяно положение и скоро може да остане единствено в книгите поради административни пречки. Причината е, че две министерства имат нотариални актове за обекта – за земята под него и за старините. Това не разрешава да се търси европейско финансира за разкопки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР