Ранният професионален опит е от ключово значение за успеха във

...
Ранният професионален опит е от ключово значение за успеха във
Коментари Харесай

Българското първенство бие Испания и Англия по налагане на юноши

Ранният професионален опит е от основно значение за триумфа във футбола. Това го знае всеки. Съществуват обаче огромни разминавания измежду клубовете и лигите по света във опциите, давани на младите играчи да потвърдят своя гений. Швейцарската футболна обсерватория направи задълбочено проучване в тази посока, проверявайки изиграните минути на футболисти до 21 години в 1292 клуба, представители на 93 дивизии в целия свят.

Проверката демонстрира, че на равнище лиги в световен проект разликата в потреблението на млади футболисти се простира от 29% в словашката Суперлига до едвам 3,7% в турската Суперлига. Първите са №1 по този индикатор, а комишиите - на последно място.

В Южна Америка цифрите варират от 21,2% в Уругвай до 11,1% в Бразилия. От Топ шампионатите в Европа френската Лига 1 е дивизията, в която се дава най-вече късмет на млади играчи - 15%. Цифрата е повече от два пъти по-голяма от тази в Испания - 7%, където играчите до 21 години получават минимум късмет.

На клубно равнище №1 по потребление на млади момчета е елитният новозеландски Уелингтън Феникс с впечатляващите 93,3%.

От огромната петица на европейските шампионати тимът, който най-често употребява младоци е френският Лил с 32,1%. В Същото време обаче цели четири отбора от водещите лиги на Стария континент не са пускали нито един състезател под 21 години. Това са Леванте, Унион (Берлин), Кристъл Палас и Шефилд Юнайтед.

Как е обстановката в България? efbet Лига е под междинното равнище на потребление на млади футболисти с 9,2%, което е към три пъти по-малко от водача Словакия (29%). Ако има добра вест в тази ситуация, то тя е обвързвана с обстоятелството, че нашето състезание въпреки всичко изпреварва по този индикатор три от топ шампионатите в Европа - Англия (8,5%), Италия (7,7%) и Испания (7%). Съвсем малко пред нас е Бундеслигата (9,8%).

Витоша Бистрица е клубът у нас, който разчита най-вече на млади футболисти. През сезона 23,3% от играчите, които " Тигрите " са употребявали, са били под 21 години. С тях обаче тимът не прокопса изключително до момена и е закотвен на дъното на класирането. Съвсем друга е обстановката при втория в тази ранглиста Черно море с 22%. Варненци се показват надалеч по-успешно от Витоша.

Прави усещане, че изявленията на боса на Славия Венцеслав Стефанов, че " белите " постановат доста повече млади футболисти от Левски и ЦСКА-София не кореспондират изключително с истината. Дори в противен случай - " сините " са трети по този индикатор в efbet Лига с 15,6%, а Славия са зад тях с 10,3%. ЦСКА-София пък е на пето място с 9,3%.

Стигаме и до първенеца Лудогорец, който е на последното място в листата. " Орлите " са употребявали единствено в 0,4% от игровите минути футболисти, които нямат навършени 21 години. Всъщност става дума единствено за един състезател. Това е 19-годишният халф Иван Йорданов, който е изкарал на терена 18 минути при успеха на разградчани над Царско село с 2:0.

" Меридиан мач "

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР