Раниеро Манчинели от Втория Ватикански Събор до днес той създава

...
Раниеро Манчинели от Втория Ватикански Събор до днес той създава
Коментари Харесай

Дизайнерът на папата: Дрехите му са евтини и семпли

Раниеро Манчинели от Втория Ватикански Събор до през днешния ден той основава папски одежди. Списъкът му с клиенти включва папа Павел VI, Йоан Павел II, Бенедикт XVI, а към този момент и папа Франциск. Папските облекла се кроят и шият в фамилния магазин на Манчинели в Рим.
" Казула е облеклото, което папата носи по време на Свещената литургия. То към този момент е с изменени размери, поради папа Франциск, който искаше да опрости одеждите, да бъдат по-евтини, не ярки и обилни ", изяснява Манчинели, цитира Българска национална телевизия.

Манчинели връчил на Франциск шапката, която той доста пъти подава на поклонници при общите аудиенции.

" Дзукето е дребната, кръгла шапка. Епископите носят пурпурни, кардиналите - червени, а папата - бяла ", показва Манчинели.

Откакто беше определен папа Франциск показва собствен личен жанр. Той е първият папа, който се появява без алената шапка. На тържествените церемонии той употребява единствено папаската стола и митра.

" Стола - това е признакът на свещеника. Всички свещеници го употребяват, особени при литургии и изповеди. Той може да е в друг цвят според от литургиите. Може да е в зелено, алено, бяло и виолетово. Митра - това, което папа носи върху главата си. В предишното тя е била доста обилна, само че към този момент е опростена - по избор на папа Франциск. Палиумът е бялата вълнена лента с избродирани черни кръстове, която папата връчва на всички митрополийски епископи на празника на Свети Петър ", споделя моделиерът.

Около врата си папа Франциск избра да носи сребърно разпятие, което идва непосредствено от рафтовете в магазина на Манчинели.

" Папа Франциск носи кръст, който е получил като подарък през 1992 година, когато бил определен за свещеник. Но индивидът, който му го е връчил, го купи отсам. А що се отнася до Пръстена на рибаря, неговото значение е да сплотява всички души по света ", сподели още Манчинели.

Независимо, че основаването на папски одежди наподобява банално, папа Франциск съумя да сътвори личен жанр, който посредством простотата си показва личността на Светия отец.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР