Рамала, окупираният Западен бряг – През последния месец вниманието на

...
Рамала, окупираният Западен бряг – През последния месец вниманието на
Коментари Харесай

Един месец от войната на Израел: Какво се случва с палестинците извън Газа?

Рамала, окупираният Западен бряг – През последния месец вниманието на света беше съвсем извънредно фокусирано върху това, което постоянно се разказва като войната Израел-Хамас.

Повече от 10 000 палестинци са били убити от израелската войска в обсадената Ивица Газа от 7 октомври насам от тежки въздушни и артилерийски бомбардировки – повече от 4000 деца и 2550 дами.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Кои са израелските заселници и за какво живеят на палестинските земи? Какво съставлява палестинската власт и какви са нейните връзки с Израел? Каква контузия претърпяват децата във войната на Израел против Газа? Какво е въоръженото крило на Хамас, бригадите Касам? завършек на списъка

Около 24 800 други, в това число 10 000 деца, бяха ранени, а 1,5 милиона души – към 60 % от популацията – бяха принудително изселени от домовете си с вярата да избягат от гибелта, като доста от тях бяха убити, до момента в който се криеха в лечебни заведения, учебни заведения и бежански лагери.

Но с изключение на офанзивите против линията Газа, Израел и израелските заселници по едно и също време ускориха офанзивите против палестинците отвън анклава.

Ето какво би трябвало да знаете за това:

Засилени убийства

По време на 56-годишната израелска военна окупация на Западния бряг и Източен Йерусалим израелските сили постоянно са откривали огън по невъоръжени палестинци по време на ежедневни набези и борби.

Въпросите на място към този момент бяха напрегнати в тези региони много преди 7 октомври. Всъщност Организация на обединените нации разгласи 2022 година за „ най-смъртоносната “ година за палестинците в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим от 2006 година насам. Израелските сили са умъртвили 170 Палестинци в тези региони през 2022 година, в това число повече от 30 деца, до момента в който повече от 9000 други бяха ранени.

Броят на убитите палестинци през 2023 година към този момент доста надвиши миналогодишния брой на смъртните случаи.

От 1 януари насам израелските сили и заселниците са умъртвили минимум 371 души в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. Близо половината от тях - 163 души - бяха убити единствено през последния месец. Най-малко 43 от тях са били деца.

Повече от 2300 други бяха ранени през последния месец, в това число минимум 244 деца, като повече от половината от тях бяха ранени по време на митинги против бомбардировките над Газа.

Атаки на заселници и наложително разселване

Смъртоносните офанзиви от израелски жители, живеещи в стотици укрепени противозаконни селища и аванпостове в окупирания Западен бряг и Йерусалим, се усилиха доста от 7 октомври.

Около 700 000 заселници живеят посред и към палестински квартали и градове под мощна отбрана. По-голямата част от противозаконните израелски селища са издигнати напълно или отчасти върху частна палестинска земя.

Заселници, доста от които са въоръжени, са простреляли и умъртвили минимум осем палестинци в тези региони през последния месец. Те нахлуват в палестински села всеки ден, атакуват поданици и техните парцели и са ранили минимум 64 души през същия интервал.

От 7 октомври Организация на обединените нации записва 202 офанзиви на заселници против палестинци, като 28 случая доведоха до жертви измежду палестинци, 141 случая доведоха до материални вреди и 33 случая, довели както до жертви, по този начин и до материални вреди.

„ Това отразява приблизително седем случая дневно, спрямо три от началото на годината “, споделиха от Организация на обединените нации. „ Над една трета от тези произшествия включват закани с огнестрелни оръжия, в това число пукотевица “. Организация на обединените нации означи, че „ в съвсем половината от всички произшествия израелските сили или съпровождат, или интензивно поддържат нападателите. “

Увеличаването на насилието на заселниците след 7 октомври непосредствено докара до насилственото разселване на минимум 905 палестинци от домовете им, като да вземем за пример в Южните Хевронски хълмове и в Вади ал-Сеек покрай Рамала.

Според Организация на обединените нации тази цифра обгръща 111 семейства и включва 356 деца.

На 13 октомври, няколко дни след нападението на Хамас, министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир стартира да раздава хиляди автомати на израелците, с приоритет на заселниците в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, както и на израелците, живеещи около тях Палестинци в „ смесени градове “ в Израел като Лида и Рамле.

Последното ликвидиране на палестинец от заселници беше осъществено на 29 октомври, когато заселници гръмнаха 40-годишния Билал Салех, до момента в който береше реколтата от маслиновите дървета в земята си в село ал-Савия южно от град Наблус. < /p>

По-рано през октомври заселници нападнаха село Кусра, също в Наблус, убивайки трима поданици. По време на погребението им на идващия ден заселниците нападнаха селото още един път, убивайки още трима палестинци, в това число татко и неговия наследник.

Арести и условия за пандизчиите

Друго огромно развиване след 7 октомври е внезапното нарастване на броя на палестинците, задържани от израелските сили. За две седмици Израел удвои броя на палестинците в ареста си. Около 3200 палестински служащи от Газа, които бяха задържани в Израел при започване на войната, бяха освободени от Израел предходната седмица.

Много от тези, които към този момент са били в пандизите или са били неотдавна арестувани, са били нападнати от израелските сили, съгласно свидетелствата на пандизчии и правозащитни групи. Най-малко двама пандизчии изгубиха живота си в израелски арест малко откакто бяха задържани от 7 октомври насам. Трети, палестински служащ от Газа, който имаше рак, беше разгласен за мъртъв от осведомителна организация Wafa в понеделник.

„ Затворниците са подложени на най-жестоките побои и изтезания в израелските затвори сега “, сподели Кадура Фарес началник на Дружеството на палестинските пандизчии, пред Ал Джазира.

„ По-често шестима или седем надзиратели бият един пандизчия по цялото му тяло, с пръчки, белезници, ботушите си – каквото имат. В резултат на това някои от пандизчиите са получили счупени кости и зъби “, сподели той.

„ Кампанията по арестите е част от израелската експанзия, водена против палестинския народ. Тези арести не са характерни за хора, за които се подозира, че съставляват опасност за сигурността. Очевидно е, че това е акт на възмездие “, сподели Фарес.

През последните седмици се появиха и няколко видеоклипа на израелски бойци, които бият, настъпват, малтретират и унижават арестувани палестинци, които са били със завързани очи, с белезници и съблечени от облеклата си, отчасти или напълно. Много консуматори на обществени медии споделиха, че сцените връщат мемоари за изтезанията от силите на Съединените щати в иракския затвор Абу Гариб през 2003 година

Политики против палестинците в Израел

Палестинците в Израел, доста от които работят и живеят дружно с израелците, са изправени пред репресии против най-отдалечените прояви на взаимност с Газа, като жителите са задържани, уволнени от работа и отстранени от университети.

„ Ако някой разгласява ред от Корана или обръщение с молитва за Газа, той бива упрекван в подстрекаване и докладван на полицията, постоянно от личните си сътрудници “, сподели Фида Шехадех, някогашен член на община Лида, пред Ал Джазира. „ Хората се опасяват. “

На 19 октомври началникът на израелската полиция, Коби Шабтай, заплаши да депортира палестинци в Израел в Газа, тъй като се разпознават с останалата част от техния народ.

Шехаде, който сега е част от незабавна коалиция от юристи в Лида и Рамле, сподели, че минимум 172 палестинци в Израел са били задържани от 7 октомври, в това число певица и известна икона от Назарет Далал Абу Амне – посредством обява във Фейсбук.

„ Те [Израел] вкараха корекция в трудовото законодателство, с цел да попречат на палестинците, които са били уволнени от работата си поради изявления в обществените медии, да съберат средствата си при преустановяване на службата “, сподели Шехаде.

Другият главен проблем, измъчващ палестинците в Израел, е разпространяването на оръжия измежду израелските цивилни.

„ Сега съществуваме в среда, която е цялостна с оръжия. Седя в зоната за игра с племенника си, до момента в който приказвам с вас, и има една израелска жена, която седи с пушка M16 “, сподели Шехадех пред Ал Джазира.

„ Израелските управляващи са основали стаи – посредством полицията и армията – за израелците да имат елементарен достъп до оръжия. Взимаш си оръжието и си отиваш – страната ти го дава и до края на деня би трябвало да го върнеш ”, изясни тя.

Според Шехаде, тези стаи „ към този момент са основани във всички „ смесени градове “ като Лида, а също и в Нахария и Нетания – места, където работят палестинци. “

Палестинска власт

Правителството на окупирания Западен бряг не е оказало никакво въздействие в призоваването за преустановяване на израелската експанзия против линията Газа, сподели основаният в Рамала анализатор Исмат Мансур.

Палестинската администрация (ПА) е непопулярна измежду палестинците и необятно считана за корумпирана и сътрудник в съдействие с Израел по въпросите на сигурността, което включва арестуване на палестинци за противоречие или всевъзможни съпротивителни действия.

ПА към този момент уточни, че разисква със Съединените щати вероятни сюжети за Газа след Хамас.

„ Съединени американски щати се пробват да основат нова следвоенна обстановка, мислейки, че Израел ще успее да изкорени Хамас от линията Газа “, сподели Мансур, имайки поради срещата на американския държавен секретар Антъни Блинкен с президента на ПА Махмуд Абас в неделя.

„ Той разчита на съществуването на политически вакуум и желае да го изпревари в сходство със личните си ползи в района. “

Въпреки че ПА на хартия осъжда войната в Газа и приканва тя да спре, нейното безмълвно единодушие със Съединени американски щати може да се преглежда единствено като съучастничество с това, което Съединени американски щати и Израел желаят, сподели Мансур.

Въпреки това, израелската експанзия, която не е против Хамас, а против целия палестински народ, към момента не е завършила, твърди той.

„ В случай, че Хамас към този момент няма да ръководи Газа, това не значи, че Хамас като придвижване ще изчезне. Всички проекти за бъдещето на Ивицата Газа би трябвало да вземат поради наличието на Хамас и неговото въздействие, както и каква роля може да играе “, означи той, като сподели, че Хамас като придвижване не може да бъде смазано.

„ Предполага се, че ролята на ПА е да пази палестинския народ “, сподели Мансур. „ За страдание, тя работи единствено като нормализиращ сътрудник с Израел и се задоволява да бъде просто наблюдаващ, което е срамна позиция. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР