Ръководството, представителният отбор, деца от Академия Левски“, ветерани, служители на

...
Ръководството, представителният отбор, деца от Академия Левски“, ветерани, служители на
Коментари Харесай

Наско Сираков не уважи честванията на годишнината на Левски

Ръководството, представителният тим, деца от Академия „ Левски “, ветерани, чиновници на ПФК Левски и последователи на отбора сервираха венци и цветя на Могилката в градинката на 22-ра гимназия в София по случай 109-та годишнина от основаването на клуба, съобщи кореспондент на БГНЕС. На събитието обаче не участва притежателят на " сините " Наско Сираков.


Ръководството на " сините " бе показано от члена на Надзорния съвет и краткотраен изпълнителен шеф Даниел Боримиров, който изясни, че Сираков има основателна причина, с цел да не участва на Могилката, където се бяха събрали стотици почитатели на тима. " Г-н Сираков имаше ангажимент и през вчерашния ден ми показа, че няма да бъде в София. За да не бъде през днешния ден тук, има основателна причина. Не мисля, че всичко, което се случва в клуба, би трябвало незабавно да се изнася в медиите. Има някаква поредност, тъй че когато има нещо публично, вие ще го разберете ", сподели Боримиров по отношение на информациите, че " сините " са избрали нов старши-треньор - Саво Милошевич.


" Първо желая да благопожелавам празника на всички българи и на всички левскари. Не сме си говорили с почитателите, аз подкрепям връзка с много от тях. Да, някои ни поддържат, други - не, само че множеството ни поддържат. Разбира се, че плащаме, както имаме съглашение с Национална агенция за приходите ", добави Боримиров, който сподели, че в клуба се работи и по селекцията.


Преди това на Могилката " синият " почитател Пепи Димитров напомни историята на основаването на клуба, след което насочи рецензии към притежателя Наско Сираков. " Тези момчета (основателите) за повече от 100 години ни оставиха едно верую - Левски, истината, независимост! На днешния празник виждам и чувствам, че доста хора не са по този начин щастливи, както бяхме всички ние на този ден предходната година, Сектор Б е с обърнати флагове. Искам да се обърна към мажоритарния притежател на Левски, Наско Сираков, не го виждам, с цел да го виждам в очите. Той очевидно е не запомнил някои неща, които персонално той ги е споделил. Преди три години и десетина дни в една национална медия той излезе и сподели: " Аз желая да стана предявител на акциите на Левски, ще бъда единствено предявител, с мен ще бъдат притежатели Бобата Жечев, Кирил Ивков, Стефан Аладжов, Георги Цветков, всички почитатели на Левски. Акциите не са оръжие, те са средство за работа ". Всичко това са цитати ", сподели Димитров.

На днешното честване участваха легендата на Левски Кирил Ивков и неговият наследник Ивайло, който неотдавна бе освободен от позицията изпълнителен шеф на клуба, както и доста представители на проведените почитатели.

Ето какво написа формалният уебсайт на Левски за основаването на клуба:

На 24 май 1914 година на площадката на „ Могилката “ се събират 20-30 възпитаници, най-вече от II мъжка гимназия, които организират учредително заседание за формиране на формален състезателен клуб. За страдание, от това заседание не е останал никакъв формален документ. Затова сме принудени да се осланяме на спомените на някои от учредителите, изказани преди половин век при честването на 50-годишния празник на клуба. Ето какво споделя един от учредителите Георги Манолов през 1964 година пред в. „ Народен спорт “: „ Бяхме група другари, 15-17-годишни, от квартала към „ Патриарх Евтимий “, „ Витоша “, „ Цар Асен “ и прилежащите улици. Всички бяхме възпитаници, множеството от някогашната втора мъжка гимназия в София. Ритахме топката (с дълги панталони, с елементарни обувки и горни ризи) най-често в обширния двор на някогашния I-VI полк (сега градината на ъгъла на „ Патриарх Евтимий “ и „ Витоша “ ), зад който започваше пространно поле. Други училищен групи от махалата играеха на прилежащи комфортни места. Постепенно в нас назря концепцията да се организираме и да образуваме собствен състезателен клуб по сходство на тия, които към този момент съществуваха в София. Тази концепция се реализира дефинитивно на 24 май 1914 година на „ Могилката “ – игрището на втора мъжка гимназия (близо до гарнизонната фурна). Там се събрахме участниците от махленските групи и тържествено основахме нашия клуб. Постави се въпросът за името. Някои от участниците лансираха имена на фамозни непознати клубове, които по това време бяха известни у нас. Тогава Борис Василев стана и предложи името на Апостола Левски. То се одобри възторжено от всички. Това беше и кръщението на нашия клуб. формирахме три футболни отбора, като за капитан на първия избрахме единомислещо Спас Стоянов (той стана известен измежду цяло потомство софийски спортисти под името Папа Люро, художник) “. Учредителното заседание избира следното първо управление на спортния клуб „ Левски “: ръководител Владимир Григориев (Владис), подпредседател Георги Манолов, секретар Крум Динков, касиер Борис Василев, членове Стефан Тошков и Анастас Янков и хазаин Костадин Манолов. За контролна комисия са избрани Зафир Абрашев, Крум Троянов и Любомир Чавдаров. С незначителни промени това управление се резервира съвсем до 1919 година, като множеството от членовете му по едно и също време са и състезатели на футболния отбор.

Въпросът за името на клуба провокира най-оживени диспути на Учредителното заседание. Първоначално се оферират редица непознати наименования, като „ Атлантик “, „ Рапид “, „ Експрес “ и други Но полемиките стихват, когато Борис Василев-Боркиша предлага: „ Левски ще го кръстим! “. Ето какво споделя за това самият кръстник на клуба: „ Нa Учредителното заседание на „ Могилката “ предложих Васил Левски за наш патрон, тъй като не желаех в името на клуба ни да има непознато въздействие и тъй като се възхищавах от Апостола на свободата, виждах в него пример на храброст, сръчност и подвиг, на безпределна обич към народа и на подготвеност за всеотдайност в името на народа ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР