Ръководството на СДВР призовава Столична община да прецени дали дали

...
Ръководството на СДВР призовава Столична община да прецени дали дали
Коментари Харесай

СДВР иска Фандъкова да помисли иска ли 4 протеста и 3 спортни събития в един ден

Ръководството на Столична дирекция на вътрешните работи приканва Столична община да реши дали дали е оправдано в София да се проведат четири митинга и три спортни прояви в един ден - 15 май.

По този мотив зам.-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи ст. комисар Борислав Борисов е изпратил писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Три от митингите са били декларирани преди 12 май и ще се състоят на площад " Народно заседание ". От 10.00 ч. е очакван обществен протест - митинг, проведен от НД " Крумови закони ". От 12.00 часа ще се организира и протест под наслов " Общобългарски поход за мир и неутралитет ". Двете прояви са декларирани в Столична община и са съгласувани със Столична дирекция на вътрешните работи. Те ще са от източната страна на паметника на " Цар Освободител ". Мястото попада отвън зоната за сигурност на Народното събрание. Не е планувано прекъсване на придвижването по бул. " Цар Освободител ". В полицията е получена информация и за образуване на всеобщо мероприятие под надпис " Незабавна оставка на кабинета Петков " от 18.00 часа пред постройката на Министерски съвет на бул. " Дондуков " №1. Този митинг пък не е деклариран в общината.

Същевременно на 12 май в Столична дирекция на вътрешните работи е получено и съобщение от Столична община и за митинга на превозвачите с присъединяване на към 2000 тежкотоварни транспортни средства и към 500 рейса. Протестните шествия ще обзет главните артерии и основни кръстовища и централната част на столицата.

Времето, местата на осъществяване на деянията и методите към тях се засичат. Това ще провокира скупчване на голям брой хора с разнообразни убеждения, ползи и възгледи, което съгласно полицията основава действителна заплаха.

От Столична дирекция на вътрешните работи декларират, че при сходни мероприятия постоянно се блокират методите към София и редица основни кръстовища и булеварди. Същевременно присъединяване на огромен брой тежкотоварни транспортни средства и рейсове би затруднило в допълнение свободното напредване на участниците в спортните мероприятия - причина за пораждане на голям брой съществени конфликтни точки.

Столичната полиция напомня също, че жълтите павета в София са оповестени за културно завещание, паважната настилка е знак на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възобновяване е невероятно.

От Столична дирекция на вътрешните работи допълват, че има предпоставки за нарушение на режима за запазване на недвижимите културни полезности, като навлизането на тежкотоварна техника би основало заплаха и от нарушение на текстове от Закона за културно завещание. Полицията показва още, че през 2019 година поради каскади с коли на бул. " Цар Освободител " - като сцена на задгранична продукция, Столична община е съставила акт на уредника и той е глобен според Наредбата за нарушаване на публичния ред на територията на общината.

По данни на експерти от Българска академия на науките находището в Будапеща, от което е материалът за произвеждане на софийските павета, било изчерпано преди доста години и заводът, който ги е произвеждал, към този момент не работил.

Освен това, за застраховане на авансово оповестените събития бил зает извънредно огромен запас на органите на реда от София и страната. Организирането на още едно мероприятие основава действителни условия за осъществяване на закононарушения, нарушение на публичния ред и сигурността на пътното придвижване на територията на столицата и в допълнение би затруднило обезпечаването на публичния ред, добавя още управлението на Столична дирекция на вътрешните работи, съгласно което са налице предпоставки за прилакане на законовата опция кметът да забрани провеждането на мероприятия, когато заплашват публичния ред. Столичната полиция моли тези причини да бъдат взети поради и при разискването на плануваните митинги на КНСБ на 16-ти и на Камарата на автомобилните превозвачи в България на 18 май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР