Ръководството на сдружението на общините (НСОРБ) се срещна с вицепремиерите

...
Ръководството на сдружението на общините (НСОРБ) се срещна с вицепремиерите
Коментари Харесай

Василев обещал помощ на общините, кметовете искат 300 милиона за ремонт на пътища

Ръководството на сдружението на общините (НСОРБ) се срещна с вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов. С Василев договориха обезщетения за скъпия ток, а от Караджов желаеха 300 млн. лв. за ремонт на пътища.

По думите на ръководителя на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов разликата в цената на сметките, които са получили за електрическа енергия за октомври, ноември и декември предходната година е 225% по-високата по отношение на тази за същия интервал на 2020 година.

Очаква се компенсацията да бъде получена през февруари, само че тя няма да е задоволителна. Затова на срещата е контрактувано да се потърси механизъм за покриване на разликата.

„ Разликата може би от 1 февруари до 1 юли 2022 година, която няма да стигне за всички български общини, е в порядъка на 85 милиона. Успяхме да се договорим, че всеки месец тази разлика, която се получава от 2021-ва към 2022 година, Националното съдружие на общините в Република България ще показва такава информация с фактурите на всяка една община и просто механизмът ще бъде в допълнение съветван по какъв начин да се получава от общините тази отплата “, изясни Панов пред БНР. 

Той бе безапелационен, че общините не се тормозят от обявените инспекции от Агенцията за държавна финансова ревизия и изрази вяра, че с постигнатата договореност с Асен Василев няма да има община, която се постанова да пести от улично осветяване.

И още – на днешната среща представителите на Националното съдружие на общините са разискали с районния министър Гроздан Караджов опцията ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд за районно развиване, разработван от министерството.

Кметовете са сложили казуса за неприятното положение на общинската пътна мрежа - от 19 500 километра общински пътища 11 600 километра са в „ плачевно положение “. Общините са поискали 300 милиона лв. от Фонда за районно развиване да бъдат отделени за поправки на пътища в обитаемоте места, а министър Караджов чака информация за какъв брой километра общински пътища има техническа планова подготвеност за започване на ремонтите през тази година.

Кметовете упорстват за промени в закона за публичните поръчки, защото сега той не разрешава да бъдат индексирани към този момент подписани договори
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР