Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява доклада на Европейската

...
Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява доклада на Европейската
Коментари Харесай

Прокуратурата приема като предизвикателство някои критики в доклада на ЕК, други не коментира

Ръководството на Прокуратурата на Република България прави оценка отчета на Европейската комисия (ЕК) по отношение на върховенството на закона за 2021 година като реален - това се споделя в публично известие, откакто през днешния ден от Брюксел показаха втория отчет за върховенството на закона в държавите-членки на Европейския съюз.

 Европейска комисия показа отчета си за България Виж още

Дадената от Европейска комисия позитивна оценка за съществуването на " засилената активност по следствие " в България е удовлетворяваща. Тя удостоверява приноса на Специализираната и на Апелативната профилирана прокуратура за увеличение на делата по повод противодействието на корупцията по високите етажи на властта и проведената престъпност. Като позитивна се приема и оценката за постигнатия прогрес по отношение на финансовото и кадрово застраховане на профилираното правораздаване , написа още в известието на прокуратурата.

Положителен е и фактът, че за втора поредна година Комисията не показва отчет по Механизма за съдействие и инспекция. Това е показателно за неотменимостта на постигнатия прогрес от България в региона на промяната на правораздаването и противодействието на проведената престъпност и корупцията.

Същевременно, като предизвикателство и за прокуратурата, намираме изразената от Европейска комисия позиция, че " окончателните присъди по нашумели каузи остават ниски и в това отношение остава да бъде основана постоянна процедура от дефинитивни присъди ", се добавя в позицията.

Многократно българската прокуратура е споделяла експертни мнения за нуждата от законодателни промени, които биха лимитирали тежкия педантизъм в наказателния развой у нас, както и за потребността от актуализиране съгласно новите действителности на наказателното законодателство.

Напълно споделяме рекомендацията на Европейска комисия за въвеждането на експлицитна уредба на активността по лобиране и чакаме, че тези въпроси ще бъдат във фокуса на вниманието на представителите на законодателната и на изпълнителната власт.

Убедени сме, че само градивното взаимоотношение сред всички виновни институции може да обезпечи нужния консенсус за отговаряне на рекомендациите в Доклада на Европейска комисия по отношение на върховенството на закона за 2021 година

Прокуратурата и отсега нататък ще продължи да дава своя принос за промяната в правосъдната система, като в същото време ще отстоява независимостта й като най-голямата гаранция за господство на правото.

Ръководството на Прокуратура на Република България изрича признателност към всички прокурори, следователи и правосъдни чиновници, чиято ежедневна работа способства за одобряването на България като правова страна, приключва изказването.

В него обаче не се разяснява рецензията в отчета, че основният прокурор- без значение кой е той, разполага с извънредно доста пълномощия в правораздавателната система, които на практика са оставени без надзор. Въпреки някои опити за смяна през последните десетина месеца те се провалиха и обстановката остава същата. Предизвиква угриженост отсъствието на правосъден надзор над решенията на прокурор да откаже да стартира следствие, обявиха от Европейска комисия.

И дадоха няколко образеца :

" В мнение на Венецианската комисия (CDL-AD(2019)031) се споделя: Мнозинството проверяващи са чиновници на полицията, процедурно надзиравани от прокурорите; дребен броя следователи имат статут на магистрати и работят в Националната следствена работа или в проверяващи поделения, които са част от прокурорските служби на районно равнище. Процедурно, всички те са под надзора на прокурорите. Процедурният контрол значи, че всички решения на проверяващ могат да бъдат анулирани от надзираващия прокурор. Надзираващият прокурор, от своя страна, е обект на контрол от прокурор на по-високо равнище в йерархията, достигащ чак до равнището на основния прокурор. "

" Главният прокурор може да анулира или поправи всяко решение от който и да е прокурор, което не е било прегледано от арбитър . Нещо повече, той може да командирова прокурори без единодушието им за интервал от 3 месеца в границите на календарна година (бел.ред. - това е прочут метод да се заобикалят състезания за по-високи постове, както и да се оказва напън със опасност за изпращане в различен район), както и да дава писмени указания на прокурори по отношение на използването на закона, в това число по съответни случаи. Главният прокурор разполага и със забележителна власт над прокурорите, ръководещи служби на районно и окръжно равнище. "

" Потенциалните претенденти за прокурори може да се притесняват от опасности за кариерата си , при положение, че основният прокурор е срещу тяхната кандидатура, защото всички членове на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет също са подчинени на основния прокурор " (из Меморандум H/Exec(2021)9 от 11 март 2021 година за Департамента за осъществяване на решенията на Европейския съд за правата на човека).

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР