Ръководството на основаната от Бил Гейтс компания TerraPower обяви, че

...
Ръководството на основаната от Бил Гейтс компания TerraPower обяви, че
Коментари Харесай

Строежът на първата „натриева“ АЕЦ на Бил Гейтс ще започне през юни, дори без разрешение от властите

Ръководството на учредената от Бил Гейтс компания TerraPower разгласи, че бъдещата атомна електроцентрала въз основата на натрий ще стартира да се построява през юни, даже в случай че регулаторното утвърждение не бъде получено в точния момент. Централата ще бъде издигната в непосредствена непосредственост до въглищната електроцентрала Naughton покрай Кеммерер, Уайоминг в Съединени американски щати. Още преди да бъде издигнат реакторът на площадката са нужни обилни промени в инфраструктурата. От техническа позиция за тези действия не е нужен лиценз.

Главният изпълнителен шеф на TerraPower Крис Левеск съобщи пред „ Financial Times„, че този месец компанията ще кандидатства за утвърждение от американските регулаторни органи за построяването на своя реактор, който се охлажда с разтопена натриева сол, а не с вода. Очакваше се заявката да бъде подадено в средата на 2023 година. След това обаче то беше отсрочено, както и графикът за стартиране на оборудването в употреба беше преместен с две години.

Пречка за TerraPower и други разработчици на новаторски нуклеарни реактори е фактът, че Русия е била и остава техен главен снабдител на HALEU (висококачествен нискообогатен уран), който се употребява като гориво.

Художествено изображение на атомната електроцентрала

Все отново ледът несъмнено се разчупва. Поне за атомната електроцентрала на TerraPower. Тази компания към този момент е подложена на критика от съперниците си за прекомерно огромната поддръжка от федералния бюджет. За построяването на оборудването ще бъдат отпуснати най-малко 2 милиарда $ от бюджета на Съединени американски щати. Но белким може да бъде иначе, в случай че един от уредниците е Бил Гейтс, а сътрудникът на плана, който ще я експлоатира е Уорън Бъфет?

Реакторът TerraPower до известна степен може да се преглежда като дребен модулен реактор. За Съединени американски щати е значимо да настигнат Русия и Китай в тази област, където към този момент има настоящи уреди, които попадат в тази категория. Пазарът на атомни електроцентрали в Африка и отвън нея е на път да бъде разграничен, тъй че плановете на обещаващи дребни реактори ще се създават най-активно. При тези условия поддръжката на федералното държавно управление би трябвало единствено да се приветства.

Реакторът TerraPower ще бъде с мощ 345 MWe. Натриевата сол ще бъде нагрявана до съвсем 900 °C. Това дава опция за по-добро оползотворяване на топлината, в сравнение с при водно изстудяване.

Това високо нагряване, апропо, ще сътвори буферна зона с потенциал от 500 MWe при положение на спешно произвеждане на електрическа енергия. Освен това солта не може да генерира задоволително сила, с цел да се взриви при положение на повреда, което прави солните реактори доста по-безопасни. А икономиите на средства за сигурност ще създадат построяването на такива АЕЦ на половина по-евтино от това на АЕЦ с водно изстудяване.

Ако оповестените периоди бъдат спазени, тази АЕЦ работеща с натрий ще бъде пусната в употреба през 2030 година или малко по-късно. Това е с две години по-късно от в началото плануваното, само че сходни планове могат да се забавят и по-дълго.

За страдание компанията не е оповестила предстоящата цена на електрическата енергия, създадена от „ натриевия “ реактор. Друг обещаващ план за дребен нуклеарен реактор на NuScale беше ненадейно анулиран в Съединени американски щати през ноември предходната година заради 50 % нарастване на прогнозната цена на създаваната от него сила.

Поради това плановете на NuScale ще бъдат разпространявани в Естония, Полша, Румъния, България и Украйна, само че това е друга тематика.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР