Ръководството на непризнатото Приднестровието отнесе до ООН и ОССЕ въпроса

...
Ръководството на непризнатото Приднестровието отнесе до ООН и ОССЕ въпроса
Коментари Харесай

Приднестровието обвини Молдова за спрения газ

Ръководството на непризнатото Приднестровието отнесе до Организация на обединените нации и ОССЕ въпроса за добива на газ от Молдова. Това съобщи " Интерфакс ", като цитира външното министерство.

" През октомври по независещи от приднестровската страна аргументи бяха понижени размерите на доставките на природен газ за Молдова и Приднестровието. Молдовското управление жестоко наруши договорните отговорности ", се споделя в писмото, подписано от водача на района Вадим Красноселски и ръководителя на Върховния съвет Александър Коршунов.

В него се отбелязва, че " в Приднестровието породи енергийна рецесия, която заплашва да се трансформира в филантропична злополука ".

" Кризата се дължи на фактическия отвод на Кишинев да извърши всички подписани по-рано съглашения, усилването на транспортната и икономическата обсада на Приднестровието, както и опитите за цялостно отменяне на работата на интернационално приетия преговорен формат " 5 + 2 " ", - споделят в Тираспол.
 Молдова обмисля да съди
Молдова обмисля да съди " Газпром "

Заради внезапно понижаване на доставките на природен газ

В Приднестровието е оповестено изключително състояние в региона на стопанската система, което е в действие от 20 октомври до 1 декември.

Коментирайки изказванията на Тираспол, Вадим Чебан, началник на борда на Moldovagaz JSC, сподели пред публицисти на 22 ноември, че съглашението сред Moldovagaz и Gazprom не планува систематизиране на размерите газ на десния и левия бряг на Днестър. Според него в този момент Приднестровието получава 40% от размера газ , доставян на Молдова, макар обстоятелството, че популацията на района е по-малко от 20% от популацията на Молдова.

Припомняме, че през последните седмици Русия понижи на половина доставките на синьо гориво за Молдова , което докара до невиждана енергийна рецесия в страната на прага на зимата.
 Молдова упреква Русия за митингите в страната
Молдова упреква Русия за митингите в страната

Руски сътрудници работели за дестабилизирането на Молдова

Русия предизвести, че може да спре доставките на газ за Молдова, в случай че страната не заплати за предходни количества доставено синьо гориво до 20 октомври тази година.

Енергийният колос " Газпром " предизвести, че може да се стигне до преустановяване на контракта " когато и да е " заради жестоко нарушаване на изискванията.

Едно от главните условия, при които " Газпром " се съгласи през октомври предходната година да удължи контракта за доставка на газ за Молдова за още пет години, беше изплащането на дълга за гориво и навременните заплащания. Тогава държавното управление на републиката се ангажира да наеме задграничен инспектор, който да ревизира дълга към " Газпром " до 1 май 2022 година, само че това не се случи.

Кишинев упрекна Москва
 Молдова получава още 100 млн. евро интернационална помощ
Молдова получава още 100 млн. евро интернационална помощ

Заради енергийната рецесия

Молдова получи през ноември милиони евро интернационална помощ, с цел да се бори с енергийната рецесия. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР