Ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ) няма становище по

...
Ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ) няма становище по
Коментари Харесай

Хасан Азис: През последната година има намеса в назначенията

Ръководството на Националното съдружие на общините (НСОРБ) няма мнение по въпроса с назначенията в Хасково и няма по какъв начин да има, тъй като то не е политически съдия, с цел да взема решение и да бъде страна по един или различен въпрос. Това съобщи Хасан Азис, кмет на Кърджали, член на управлението на Движение за права и свободи и зам.-председател на сдружението на общините, по БТВ.

По думите му обаче има наклонност, която се следи през последната година, за подобен вид интервенция. „ Тук главната отговорност до какво степен политическите назначения ще бъдат доминирани над естествените назначения на съответните фрагменти, които дават отговор на избрани критерии, е въпрос на политическа зрялост и отговорност на политическата партия. Всеки от кметовете, според от своя опит и метод, в съгласуваност с партията вземат решение да не прескочат границите на тази сензитивност. Явно в Хасково тази граница е прескочена неведнъж и по тази причина се появява този проблем ”, сподели Хасан Азис.

Според него кметовете би трябвало да бъдат оставени да правят своята работа в възможни граници на сензитивност, с цел да не се получават сходни неща.

Във връзка с информациите, че община Кърджали ще получи 14 млн. лева безплатна финансова помощ от страната, Азис разясни, че парите са 13 млн. 856 хиляди лева и са по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”. По думите му общината е подготвила документите си и е подписала контракти за просветителна инфраструктура. Възползвала се е от оперативната стратегия без да вземе една стотинка от националния бюджет.

„Община Кърджали прави най-голямата си инвестиция в региона на образованието за последните 50-60 г.“, посочи Хасан Азис. Той изясни, че парите ще отидат за петте огромни учебни заведения, които ще бъдат санирани и ще бъдат оборудвани с най-нова техника.

Също по този начин една от детските градини, която повече от 30 години не действа, ще получи финансиране от порядъка на 1 млн. и 600 хиляди лева и ще стане най-модерната в страната. Хасан Азис добави, че всяка година община Кърджали дофинансира характерни действия, които би трябвало да се заплащат от страната.

„ От локалните доходи за един мандат, за 4 години, ние дофинансираме активност, която страната би трябвало да подкрепя. Подпомагаме с 1 милион и 500 хиляди лв. общините – слетите паралелки, дефицитът на заплати в учебните заведения, поправки, действия, които се правят в учебните заведения.

Кметът на Кърджали разяснява и предлаганите промени в такса „ Смет ”, като по думите му от сдружението на общините не са съгласни с тях. Поискали са дълъг интервал от време, в който да създадат осведомителна акция, с цел да обяснят на хората по какъв начин и по какъв метод ще се образува такса боклук, поради новите способи, които се оферират.
На второ място са поискали още един способ, който да участва във всички други оферти в Закона за локалните налози и такси – това е методът за РЗП.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР