Ръководството на МВР представи новата система за уведомление по електронен

...
Ръководството на МВР представи новата система за уведомление по електронен
Коментари Харесай

С SMS МВР ни честити минаването на червен светофар

Ръководството на Министерство на вътрешните работи показа новата система за съобщение по електронен път при осъществено нарушаване на Закона за придвижване по пътищата. Министерство на вътрешните работи шефът Калин Стоянов изясни, че новата система за съобщение по електронен път при осъществено нарушаване на Закона за придвижване по пътищата е създадена в границите на 1 месец.

Към момента въпросният артикул действа от 16 октомври, като до 2 ноември изпратените документи от системата на Министерство на вътрешните работи към системата за несъмнено електронно връчване са 12 490 наказателни постановления и малко над 100 000 електронни фиша. До момента такива връчени документи са над 5 000, като огромна част от тях са изплатени.

За октомври 2023 година броят на платените санкции е над 11 млн. лева , което е с повече от 2.5 млн. лева по отношение на месец октомври предходната година. Калин Стоянов е сигурен, че посредством новата система ще се усъвършенства събираемостта на санкциите.

Зам.-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров изясни, че за него новата електронна услуга има добавена стойност за предварителната защита и пътната сигурност на хората. Услугата дава опция да бъде получена информация за нарушаванията по Закона за придвижване по пътищата и платена незабавно. Плащането на санкциите може да бъде и посредством банкова карта . Гражданите се уведомяват с текстово известие по телефон, e-mail или Вайбър за нарушаването, което са направили. Електронната услуга не изисква наложителна регистрация, само че в случай че хората имат такава, могат да се уведомят за публикуван електронен фиш или съобщение.

Министерство на електронното ръководство ще работи с Министерство на вътрешните работи за даването на други услуги в интерес на жителите . Съвместната работа сред ведомствата способства за доста по-добри услуги, които са за жителите като цяло, сподели още Мундров.

Комисар Мария Ботева от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) уточни, че процесът по известяван на нарушаването може да стане посредством смс, Вайбър или по пощата. Гражданите могат да получат разстройване от едно такова уведомяване, само че законодателят е планувал, че това известие има само и единствено осведомителен темперамент и не осъществя административно-наказателна отговорност. Комисар Ботева прикани, в случай че има нещо, което смущава при известието жителите, да се извърнат към най-близката конструкция към Министерство на вътрешните работи, с цел да получат информация за документа, т.е. санкцията.

Тя посочи, че като се отвори известието може да се види подробна информация за откритото нарушаване, къде и по какъв начин може да се заплати санкцията и на кой линк . В случай, че хората са платили задължението си преди датата на приемане на актуалното съобщение, Министерство на вътрешните работи благодари за проявената ангажираност при осъществяване на отговорностите по закон.

От август месец досега са отнети 78 автомобила в интерес на страната,  194 са присъдите на водачи, седнали зад кормилото, след използването на алкохол и опиати, като има огромен брой конфискувани коли.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на представянето на 

Един от главните проблеми, които заварил, е  ниската събираемост на санкциите от осъществени нарушавания на пътя.  Увеличава се и броят на връчените наказателни постановления за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата, само че към момента има проблем със събираемостта на санкциите, обясни Стоянов.

Министър на вътрешните работи Калин Стоянов подсети още, че при започване на август месец бяха признати няколко  една от които е опцията да се отнемат МПС-та на водачи, които карат автомобил след приложимост на алкохол с централизация над 1.2 промила и опиати в кръвта. Според Стоянов мярката за лишаване на коли работи.
 Шефът на Пътна полиция прикани за стягане на законите
Шефът на Пътна полиция прикани за стягане на законите

Административно-наказателния развой по Закона за придвижване по пътищата е тромав
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР