Ръководството на КНСБ започна протестната кампания под наслов Да защитим

...
Ръководството на КНСБ започна протестната кампания под наслов Да защитим
Коментари Харесай

КНСБ излезе на протест през Министерския съвет

Ръководството на КНСБ стартира протестната акция под наслов " Да защитим приходите от инфлацията и работните места от рецесията ".  Началото ѝ бе обещано в така наречен Триъгълник на властта в София - пространството сред постройките на Министерския съвет, Народното събрание и президентството.

Синдикалисти и водачите на съществени федерации стопираха придвижването по столичния бул. " Дондуков " пред постройката на държавното управление.

Присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, цялото управление на конфедерацията и водачите на главните членове на КНСБ.

Синдикалната акция ще продължи един месец и през това време ще се проведат разнообразни акции в обособените райони на страната, по предприятия и институции. Основните претенции на КНСБ са свързани с повишение на приходите и предприемане на ефикасни ограничения за преодоляване на инфлацията и излизане от икономическата рецесия.

Президентът на КНСБ и синдикалисти внесоха меморандум с настояванията си в Министерския съвет, където се организира диалог със служебния министър председател Гълъб Донев.

Въпреки направената актуализация на бюджета от юли се оказва, че само в индустрията има растеж от половин % на годишна база на заплатите. Тези в услугите изостават, само че най-тежко е положението в бюджета.

Само 5 на 100 нарастват приходите на бюджетните чиновници при инфлация от близо 18%.

Най-голямото увеличение на заплатите е сред 5 и 15% и то по никакъв метод не компенсира растежа на инфлацията. Работещите българи споделят, че случващото се сега с инфлацията е доста притеснително, обявиха уредниците на митинга. 

" Първото искане – 140 млн. лева в Бюджет 2022 да бъдат допълнени, с цел да може хората, на които заплаща властта, да получат компенсиране на приходите, най-малко колкото инфлация. Всички останали браншове в частния бранш, нашите федерации, синдикати и съюзи в границите на тази акция поетапно стартират да формулират претенции дружно с сътрудниците ни от " Подкрепа " през октомври месец, тъй че да реализираме това нарастване – най-малко 20 % в частния бранш, там където го няма. Бюджет 2023 – нарастване, което в този момент ще кажем на министър-председателя, тъй като той ще внесе проектобюджета за 2023 година в Народно събрание в края на октомври 1,2 милиарда трябват повече за заплати. Поне 12-13% приходите да пораснат в 2023 година, даже инфлацията да не е чак толкоз огромна, както ни приказват някои от политиците и анализаторите ", съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" Искаме да кажем на всички, които ще се опитат да сглобят идващото ръководство, да си дадат ясна сметка, че дружно с Бюджет 2023 би трябвало да актуализират бюджета за 2022 г. и да има най-малко 17-18% нарастване на заплатите и годишно заплатите да бъдат компенсирани с растежа на инфлацията. Трябва да бъде повишен и обсегът на енергийно бедните, както и размерът на помощите за тях ", обясни той.

По думите му само в бранша на промишлеността възнагражденията са увеличени с съответен на инфлацията %. В бранша на услугите ситуацията е трагично, акцентира той.

" Целта на митингите ни е в идващите 4 година в България да няма работещи небогати. В същото време желаеме и пенсиите да порастват с най-малко 12% оттук насетне. Само по този начин можем да чакаме че България ще се приближи до останалите европейски страни и българските служащи ще останат в България, сподели още Пламен Димитров. 

Той посочи, че позицията на синдиката е страната ни да влезе в еврозоната допустимо най-скоро.

Президентът на КНСБ заяви, че синдикалистите ще се срещнат с всички партии, които имат късмет за влизане в Народното събрание, с цел да им показват настояванията на работещите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР