Ръководството на КНСБ възразява остро срещу продължаващото принизяване на задълженията

...
Ръководството на КНСБ възразява остро срещу продължаващото принизяване на задълженията
Коментари Харесай

КНСБ възразява срещу практиката за решения на Надзорния съвет на НОИ без заседания

Ръководството на КНСБ възразява остро против продължаващото принизяване на отговорностите и отговорностите на Надзорния съвет /НС/ на Националния застрахователен институт /НОИ/. В последния миг, плануваното преди седмица за 14 март съвещание на Народно събрание на Национален осигурителен институт, бе анулирано и членовете на Народно събрание получиха по е-поща подбрани точки от предварителния дневен ред, за които се желае да бъдат гласувани без осъществяване на съвещания.

Възниква въпросът какви изключителни условия оправдават от през днешния ден за на следващия ден да се разиграва Народно събрание по този метод. Законни ли са решенията на този орган, взети по е-поща?

Кодексът за обществено обезпечаване (чл. 35, ал.9) постановява Народно събрание на Национален осигурителен институт да взима решения на съвещания, които са постоянни, в случай че на тях са участвали повече от половината от членовете му. Изключения законодателят не е планувал.

Поради това няма никакво значение какво позволява един Правилник за работа на самия орган, щом опонира на закона. КНСБ би желала да узнае какви и чии съображения е взела поради министър Шалапатова като ръководител на Народно събрание на Национален осигурителен институт, с цел да се постанова гласоподаване без съвещание на висшия орган за ръководство на Национален осигурителен институт? Така ли, без разискване, би трябвало да се одобряват планове за нормативни актове?

Редно ли е по имейла да бъде определен ръководител на Съвета на шефовете на сдружението Профилактика, рехабилитация и отдих (ПРО ЕАД) при една единствена кандидатура на разположение, което Надзорният съвет не е виждал?

Фактът, че предлагането е на министъра задоволително съображение ли е да се избира на сляпо ръководство на сдружението. ПРО ЕАД има характерни цели по профилактиката и рехабилитацията на обезпечените лица за понижаване на осигурителните разноски.

Това не е просто и единствено хотелска активност, която да носи облаги.

Народно събрание на Национален осигурителен институт е висшият орган за ръководство на Националния застрахователен институт по закон. КНСБ изрично възразява против практиката да се неглижират неговото значение, роля и отговорности по този метод.

Представителят на Конфедерацията няма да взе участие във взимане на решения без осъществяване на съвещания! Орган за ръководство не може да работи в прорез със закона.

В противоположен случай рискуваме да ни предложат управнически решения да се взимат и по телефона, а за какво не и по Viber.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР