Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило бордът на

...
Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило бордът на
Коментари Харесай

Нинова смени ръководството на ВМЗ-Сопот -

Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило бордът на шефовете на ВМЗ-Сопот да бъде заменен. Това разгласи вицепремиерът и министър на промишлеността Корнелия Нинова на брифинг.

" Целта ни е да оздравим държавната благосъстоятелност и да потвърдим, че „ държавна благосъстоятелност “ не е неприятна дума – в противен случай. Поставихме пред управленията на държавните предприятия тези условия и тези, които не устоят на тези условия, ще се разделяме с тях ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова уточни, че през предходната година военната компания е записала облага от 3,107 милиона лв., само че не по този метод стоели нещата през тази.

" Този ръб, който ръководи в този момент, за първото тримесечие на 2022 година, осъществя загуба в размер на 1,640 млн. ", каза  Нинова и изясни, че точно влошеното финансово положение на предприятието е главната причина за промяната на управлението.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните сдружения да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 година до 30 април 2022 година

" Въпреки многократните писма, които са изпратени до ВМЗ-Сопот, управлението отхвърля да заплати държавния дял до този миг ", уточни Нинова.

Според нея има и трета причина за осбобождаването на борда, а точно, че нямало да разреши държавни сдружения да се разпродават.

" Ръководството на ВМЗ-Сопот зад тила ми и зад тила на ДКК, афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ. Научаваме инцидентно за тази продажба ", каза вицепремиерът.

Нинова уточни, че незабавно са взели ограничения и продажбата е спряна. Тя уточни, че ставало дума за почивна база " Чивира " край Старосел, хотел в Сопот, здания, намиращи в Индустриална зона гара Калояново ". Въпросните три обекта обаче бяха утвърдени за продажба с решение на Народното събрание през 2019 година, а актуалният министър на стопанската система тогава бе депутат и би трябвало да знае това.

По думите на министъра на стопанската система и промишлеността новите шефове на ВМЗ били " експерти " и " честни хора ". Става дума за Иван Василев Иванов, който до преди няколко дни бе регионален шеф на София област, Мариан Кънчев Йовчев и Камен Николов Шаралиев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР